Rejs dig og tag én med dig
Det bedste man kan gøre, er at prikke nogle på skulderen og direkte opfordre fornuftige folk til at møde op den 17. september og stille op til menighedsrådsvalget
Uden menighedsråd, ingen folkekirke. I hvert fald ikke en folkekirke som vi kender den siden Grundloven af 1849. For de lokale menighedsråd sikrer folkekirkens lokale demokratiske legitimitet.
Hvert sogn eller pastorat har et menighedsråd med mellem 5-15 læge medlemmer, der typisk vælges for fire år ad gangen. Til september er der valg – fredsvalg eller kampvalg. Derfor rejs dig, og tag din nabo eller ven, dit barn eller barnebarn med til Valgforsamling den 17. september. Bak op om din lokale kirke. Det nyvalgte menighedsråd begynder deres periode 1. søndag i advent.
Hvad laver et menighedsråd egentlig?
Helt overordnet er menighedsrådets opgave ”at sikre gode vilkår for evangeliets forkyndelse.” Med Kirkeministeriets ord vil det sige, at kirkens arbejde er disse fire: Forkyndelse, undervisning, mission og diakoni.
Og ethvert menighedsråd har direkte eller indirekte indflydelse på dem alle fire.
Hvad vil det sige i praksis?
- Forkyndelse og undervisning (vidnesbyrd/martyria): At prædike er præstens vigtigste opgave. Menighedsrådet har medindflydelse på, hvordan gudstjenestens forløb er, så den passer til jeres egn og menighed, ligesom rådet har den vigtige opgave at vælge ny præst. At bestyre de fysiske rammer for forkyndelsen er en stor opgave med at værne om og udvikle kirkebygning, inventar og kirkegård samt præste- og sognegårde.
- Konfirmandundervisning er præstens opgave. Samtidig kan menighedsrådet i samarbejde med præsten eller præsterne aftale, at der lokalt skal være eller bakkes særligt op om spejderne, babysalmesang, studiekredse, mv. Det er menighedsrådets ansvar at sørge for, at der udbydes minikonfirmandundervisning til alle børn i det pågældende pastorat.
- Mission og fællesskab (fællesskab/koinonia): Folkekirkens opgave er at forkynde det glædelige budskab om Jesus Kristus som verdens frelser. Hver gang, der er gudstjeneste, kirkeligt børnearbejde eller kirkehøjskole, er det samtidigt fællesskab og mission. Ordet mission kommer af et latinsk ord, der betyder sendelse. Vi sendes alle ud af kirken med en opgave. Aktiviteterne der foregår i kirke, sognegårde og præstegårde åbner op for fællesskaber og skal kommunikeres ud på de sociale medier og i lokalavisen.
- Diakoni (tjeneste): Det diakonale eller sociale arbejde er kirkens ’omsorgstjeneste’. Diakoni tager gerne afsæt i munken Frans af Assis ord: ”Prædik evangeliet! Om nødvendigt brug ord!” Lokalt sker det med indsatser som f.eks. varmestuer med hjælp til ensomme og udsatte.
- Missionsselskaberne er også vigtige aktører. De arbejder med bekæmpelse af fattigdom og hjælper kristne minoriteter i lande, hvor de bliver forfulgt, mv. Missionsselskaberne kan man støtte op om på forskellige måder, bl.a. ved indsamling i kirken.
Disse områder er det helt overordnede, som et menighedsråd kan arbejde med. I Roskilde Stift sker det med afsæt i vores strategi: Kirke i vor tid, Sjælesorgens Kirke
I det daglige menighedsrådsarbejde vil der også være praktiske opgaver som at ansætte kirkens medarbejdere og sikre de overordnede fysiske rammer i form af kirkebygninger og præstegårde.
Ethvert menighedsrådsmedlem vil med garanti møde mennesker, de ikke har mødt før, prøve ting, de ikke har prøvet før og møde synspunkter, der udfordrer deres egne.
Hvad skal der til for at have et godt menighedsråd?
Mange af os har fulgt vores landsmænd til de Olympiske Lege i Paris. Vi har fulgt vores hold i håndboldhaller, roere og sejlere samt individualister på hesteryg, badmintonbaner, og rundt om bordtennisborde. Fælles for alle vores sportsfolk er ”GRIT”. Grit er en kombination af vedholdenhed og passion. Talent skal der også til, men det allervigtigste er vedholdenhed og passion – og så skal man have det lange sigte.
I kirken tænker vi normalt ikke i OL og mesterskaber, eliter og konkurrence. Men jeg vil alligevel vove den påstand, at GRIT er en vigtig ingrediens også i vores fælles kirkearbejde. Uanset om man er biskop eller præst, graver eller organist, menighedsrådsmedlem eller anden frivillig, så er vedholdenhed og passion vigtige karaktertræk i arbejdet, for vi arbejder i kirkens verden med evigheden som perspektiv – og vi er del af en større historisk sammenhæng med Folketing, kirkeminister, stiftsråd, provstiudvalg og det lokale menighedsråd. Læg hertil mange andre aktører, der også vil lege med: Nationalmuseet, Landsforeningen af Menighedsråd, mv.
Det kan til tider være tungt og bureaukratisk at sidde i et menighedsråd. Det har jeg selv gjort i mere end 26 år som sognepræst og provst. Sådan er det, når folkekirken er en vigtig aktør med mange spillere og en stor magtspredning. Samtidig er jeg sikker på, at man som menighedsråd knyttet til ens lokale sogn og sognekirke har stor indflydelse, ja, forbløffende stor til tider. Meget kan lade sig gøre, hvis man er fælles om grit og den større sag.
For det kræver grit at lykkes, såvel i sportens som i kirkens verden. Grit som vedholdenhed, ihærdighed og flid kombineret med passion og interesse. Vores elitesportsudøvere har grit, ligeledes vores menighedsrådsmedlemmer.
Kom med til valgforsamling den 17. september
Jeg har haft fornøjelsen af at være med til gudstjenester i flere af stiftets kirker i det forløbne år, og jeg har ved møder med menighedsrådene mødt mange menighedsrådsmedlemmer, som giver udtryk for, at de er glade for arbejdet i menighedsrådet. Mange ønsker at genopstille. Men der er også nogle steder, hvor de er bange for, at der måske ikke kommer nye folk til at fylde menighedsrådet op. Hvad gør vi?
Det bedste man kan gøre, er at prikke nogle på skulderen og direkte opfordre fornuftige folk til at møde op den 17. september og stille op til menighedsrådsvalget.
Inviter din nabo eller ven, mor eller barnebarn til at være med. Inviter din købmand – din bankforbindelse – din ven fra kunstforeningen, en bekendt fra gå- eller løbeklubben, eller hvem du kender i nærområdet, som du tænker kan bidrage positivt til det vigtige arbejde.
Inviter dem med til Valgforsamling den 17. september. Snør skoene og trav derhen eller hop op på cyklen eller sæt dig i bilen alt afhængig af afstandene. Men gør det. Kom med til Valgforsamling. Det er en enkel og fin måde at bakke op om din kirke og dit menighedsråd uanset om du selv eller minimum fem andre lokale skal sidde med ved bordet om kirkens livsvigtige arbejde.
Ulla Thorbjørn Hansen
Biskop over Roskilde Stift