Udvalget er et arbejdende udvalg, som arbejder sammen med konsulenten om udvalgets tre fokusområder dog særligt 1 og 3.
Udvalget nedsætter løbene underudvalg til konktre opgaver og udvalgets medlemmer forventes at deltage aktivt i arbejdet.
Fokuspunkt 1: Udvikling
Udvalget vil:
1. arbejde med kristendomsformidling sammen med børn og unge, bl.a. give inspiration til minikonfirmandundervisningens form og indhold.
2. gentænke konfirmationsforberedelse – eksempelvis ved inddragelse af eller deltagelse i forskningsprojekter. Deltagelse af unge i udviklingen af konfirmationsforberedelse skal vægtes højt.
3. arbejde med og understøtte Folkekirkens møde med Unge efter konfirmationsalderen, hvilket er en general udfordring. Hvordan skabes der mødesteder og anknytningspunkter i ungdomslivet.
Udvalget og konsulenten dyrker netværk og indhenter viden og erfaringer på det religionspædagogiske område.
Det er selvfølgeligt, at børn og unge med udfordringer indgår i arbejdet med fokuspunkterne.
Fokuspunkt 2: Konkret understøttelse
1. Vejledning af nye præster.
Konsulenten varetager arbejdsvejledning under Ny Præst af de nyansatte præster i stiftet. Det består af to besøg hos hver præst:
Dels et introbesøg, der har form af en refleksionssamtale med vægtlægning på formålet med konfirmationsforberedelse, præstens erfaringer, udfordringer og styrker.
Dels et besøg, hvor konsulenten overværer konfirmationsforberedelse med efterfølgende vejledning og supervision.
Hertil at aftale besøgene og opfølgning
De præster, konsulenten har besøgt, samles som afslutning til en fælles, obligatorisk kursusdag i foråret om klasseledelse. Hertil planlægning af dagen, udsendelse af info om dagen samt arrangere forplejning.
2. Vejledning af præster på det didaktiske og kateketiske område i forbindelse med konfirmationsforberedelse.
Konsulenten varetager i stigende grad også vejledning af erfarne præster, der har behov for sparring og hjælp med konfirmationsforberedelsen. Dette behov er steget kraftigt inden for de seneste tre- fem år med behov for alt mellem en telefonsamtale til længere vejledningsforløb, ofte akut og af både pædagogisk og sjælesørgerisk karakter samt fastholdelse af præsten i embedet eller forebyggelse af stresssygemelding.
3. Konsulenten faciliterer kurser samt provstioplæg om konfirmander og børn og unge.
Fokuspunkt 3: Konfirmandtræf
Konfirmandtræffet i Roskilde Stift.
Træffet forløber over tre eftermiddage og aftener med 24 hold konfirmander på hver gennemspilning, i alt op til 3500 konfirmander samt deres medfølgende voksne.
Præsterne får som forberedelse op til træffet et undervisnings- og informationsmateriale, der udarbejdes af en arbejdsgruppe under udvalget.
Hertil kommer samarbejde og koordinering med stift, domkirke, eksterne samarbejdspartner, prædikanter og de mange frivillige fortællere samt evaluering, opfølgning og administration.
De tre fokusområder hænger tæt sammen. Konfirmandtræffets tema og undervisningsoplæg udarbejdes fx på baggrund af konsulentens erfaringer fra vejledning og kurser. På samme måde får udvalget input til udvikling fra punkt 2 og 3.