Fortsæt til hovedindholdet
Nyheder fra Stiftet 2023
Nyheder

Derfor var vi med til Landemode 2023

Mød en student, en menighedsrådsformand og en borgmester, der fortæller, hvorfor de var med til årets Landemode onsdag den 21. juni 2023

Petur Martin blev student dagen før og var derfor fri til at tage til Landemode med sin mormor og morfar. Foto: Roskilde Stift

Petur Martin, student

Jeg blev student i går og så inviterede min morfar og mormor mig med til Landemode i dag. Det var som en almindelig gudstjeneste, men første gang, at der var fem provster, der skulle kreeres, så det var spændende.

Jeg har tit gået til gudstjeneste med min morfar, Vagn Birk Jensen, da jeg var barn, fordi han var provst i Tyvelse. Jeg har fået fortalt, at jeg godt kunne lide at sætte mig på trappen op til prædikestolen når han prædikede. Når han så f.eks. forklarede, hvordan en tyv fik skåret hånden af, så illustrerede jeg det for menigheden med armene.

 

Else Erikstrup er formand for Ringsted Menighedsråd, der kunne fejre både en ny provst og to nye præster. Foto: Roskilde Stift

Else Erikstrup, formand for Ringsted Menighedsråd

Det er første gang, jeg er til Landemode og jeg synes, det er spændende. Det er tradition, det er historie, og så er det jo dejligt at være med og opleve det.

Vi er ni fra Ringsted Sogn og der er rigtig mange andre fra provstiet. Vi har også meget at fejre, for vi har fået løst tre ting på kort tid: Vi fik sognepræst Simone Nøhr Bille Strøbæk ordineret forrige søndag, og så har vi fået Marianne Lekven Agerholm kreeret som provst i Ringsted-Sorø Provsti i dag og hun skal også være præst i sognet. Vi er bare rigtig glade for, at det hele er faldet på plads. Og nu kan vi holde lidt sommerferie!

 

Tomas Breddam har været socialdemokratisk borgmester i Roskilde Kommune siden 2019 og har deltaget i Landemode flere gange. Foto: Roskilde Stift 

Tomas Breddam, Roskildes borgmester

Der var godt nok mange præster i dag, og det har været rigtig festligt. Det er jo en fejring af folkekirken, men jeg føler også, at det er en fejring af byen og Domkirken.

Når jeg går forrest i processionen sammen med biskoppen, stiftamtmanden og alle præsterne symboliserer det meget stærkt, at vi står sammen, kirke og by. Vi er der for at tjene de samme.

 

Hvad er et Landemode?

Udtrykket Landemode kommer af det ældre danske ord landemote, som betyder landsmøde eller landsstævne.

 

Regelmæssige landemoder forordnedes i 1618 (jf. Danske Lov 1683). 

 

På landemodet, der indledes med gudstjeneste, kreeres stiftets nye provster, og stiftets økonomiske og andre anliggender forhandles. Forhandlingerne nedfældes i en landemodeakt.

 

Oprindeligt bestod landemodet kun af stiftets provster, biskoppen og stiftsamtmanden. Dog kunne landemodet indkaldes udvidet, hvormed stiftets præster også blev inviteret. Regeringen kan således opfordre biskopperne til at indkalde til udvidet landemode, hvis særligt vigtige spørgsmål skal drøftes. Dette skete ikke mindst i 1902, hvor J.C. Christensens forslag om menighedsråd blev drøftet.

 

I dag inviteres præster og almindelige folkekirkemedlemmer med til den indledende gudstjeneste.

 

Kilde: Den Store Danske