Fortsæt til hovedindholdet
Arkiv 2022
Nyheder

Se Roskilde Stifts dåbsattest: Ely-håndskriftet

I år fylder Roskilde Stift 1000 år, og henover sommeren er det muligt at se Roskilde Stifts dåbsattest på byens museum 


2022 er et helt særligt år, da Roskilde Stift fylder svimlende 1000 år.

I anledning af jubilæet er det lykkedes ROMU – Roskilde Museum at få Roskilde Stifts dåbsattest fra England til Danmark, så den kan udstilles i Roskilde.   

”Det er helt særligt, og vi glæder os over, at vi her i jubilæumsåret, ved selvsyn kan se dette dokument, hvor byen og bispesædet for første gang er nævnt,” siger Peter Fischer-Møller.


Ely-håndskriftet fra 1022

Det dokument, som biskoppen taler om, er det såkaldte Ely-håndskrift. 

Håndskriftet stammer fra det engelske Ely-kloster, der i 1022 fik overdraget et stykke jord af Knud den Store. Han var på det tidspunkt konge over både Danmark og England. I den forbindelse blev et dokument udfærdiget, og det er her, vi for første gang ser Roskilde – eller ’Roscylde’, som det blev stavet i middelalderen – på skrift.
 

Borgmester i Roskilde Tomas Breddam var begejstret, da han og biskoppen fik fremvist Ely-håndskriftet af ROMUs direktør, Morten Thomsen Højsgaard.


”I det her dokument er oplistet en række prominente vidner til overdragelsen. Der er blandt andet kongen, Knud den Store, og hans dronning, der er de to engelske ærkebiskopper og ti biskopper. En af dem er Gerbrand, der er biskop i Roskilde Stift. Det er første gang, vi hører om Roskilde Stift, og det er vores kilde til at vide, at der findes en biskop af Roskilde på det her tidspunkt,” fortæller Jesper Langkilde, der er arkæolog og museumsinspektør ved ROMU.

En unik genstand

Trods den klare tilknytning til Roskilde by og stift er det første gang, at håndskriftet har taget turen fra sit hjem på Cambridge Universitetet i England til Roskilde. Og det er da heller ikke noget, man bare lige gør. Der ligger et stort arbejde i at transportere og sikre den gamle bog, fortæller Jesper Langkilde.
 

Ely-håndskriftet vil kunne opleves på Roskilde Museum fra 20. maj til den 25. september 2022. Læs mere her - Find åbningstider og anden info her 


”Sådan en bog fra 1100-taller er jo håndskrevet på gammelt pergament. Det må ikke få særlig meget lys, det skal opbevares i den rette luftfugtighed og selvfølgelig i stor stil sikres mod tyveri og ulykker. Så det er en omstændelig proces. Men det er samtidig en fantastisk mulighed for at udstille en unik genstand, der er så vigtig for byens og stiftets historie.”


Kulturarv fra den øverste hylde

ROMUs direktør, Morten Thomsen Højsgaard, kalder håndskriftet for Roskilde Stifts dåbsattest, og er begejstret over for første gang nogensinde at kunne udstille det i Roskilde.

”Det er lidt af en drøm, der går i opfyldelse; at have en dåbsattest på et stift og en by. Det er jo kulturarv fra den absolut øverste hylde. Derfor glæder vi os selvfølgelig til, at folk kan komme ind og være vidne til en historie med et 1000-årigt forløb, når bogen bliver udstillet i vores permanente udstilling.”
 

ROMUs direktør, Morten Thomsen Højsgaard, viser Ely-håndskriftet frem for borgmester og biskop.


Det er ikke kun museumsdirektøren, der er begejstret - det er biskop Peter Fischer-Møller også:    

”Vi vil gerne invitere alle i stiftet til at dykke ned i vores fælles 1000-årige historie - og jeg kan ikke forstille mig en bedre måder at indlede jubilæumsfejringen på end at se Ely-håndskriftet på Roskilde Museum, ” siger biskop Peter Fischer-Møller.

 

Stor jubilæumsfejring 


Roskilde Stifts 1000-års jubilæum fejres ved et stort arrangement i weekenden den 19. – 21. august 2022.


Læs mere her