Helligåndshuset, der er den ældste del af Slagelse Kloster, har netop fejret 650-års jubilæum. Se billeder fra den festlige dag her
Tekst: Sidsel Drengsgaard Foto: Marianne Rueskov Myssen og Slagelse Kloster
Mandag den 24. oktober 2022 fejrede Helligåndshuset - den ældste del af Slagelse Kloster - 650-års jubilæum. Helligåndshuset nævnes første gang i historiske kilder fra 1372.
Et Helligåndshus var en stiftelse, hvis primære formål var at optage og pleje syge, fattige og gamle samt huse rejsende. De opstod i Europa i 1100-tallet med inspiration fra johanniterordenen i Jerusalem. Fra midten af 1200-tallet blev der etableret Helligåndshuse i en række danske købstæder.
I dag huser Slagelse Kloster blandt andet Slagelses Provstis provstikontor og et bofællesskab for selvhjulpne, aktive seniorer, der er fyldt 60 år.
Jubilæet blev markeret ved en festgudstjeneste i klosterkirken og en reception i Helligåndssalen.
Biskop Ulla Thorbjørn Hansen deltog i fejringen, da hun som biskop sidder i klostrets bestyrelse. Før hun blev biskop, sad hun også i bestyrelsen, da hun var provst for Slagelse Provsti.
Se billeder fra fejringen her:
Helligåndshuset er den ældste del af Slagelse Kloster og nævnes første gang i historiske kilder fra 1372.
I anledningen af Helligåndshusets 650-års jubilæum var der mandag den 24. oktober indbudt til festgudstjeneste, hvor blandt andet biskop over Roskilde Stift, Ulla Thorbjørn Hansen, medvirkede.
Sognepræst i Sct. Peders-Havrebjerg Pastorat, Katja Rosholm Schiøler, var prædikant ved festgudstjenesten, hvor også biskop Ulla Thorbjørn Hansen medvirkede.
Efter festgudstjenesten var der indbudt til en festlig reception i Helligåndssalen, der er den ældste del af klostret - og altså resterne af det oprindelige Helligåndshus, som altså kan dokumenteres 650 år tilbage i tiden til 1372.
Biskop over Roskilde Stift, Ulla Thorbjørn Hansen, deltog i receptionen. Her er hun fotograferet foran Niels Larsen Stevns to fresker, "Den barmhjertige Samaritan" og "De ti Spedalske". De blev malet i 1938 og har siden da prydet Helligåndssalens vægge. I dag benyttes Helligåndssalen som festsal for klostrets beboere, men tilbage i tiden indtog elever fra Latinskolen i Slagelse deres måltider i salen.
Klosterforstander Helle Jürgensen holder tale ved receptionen.