Seneste nyheder
Nyheder

"Vi ramte tonen"

Stiftsrådsformand Bodil Therkelsen er meget tilfreds med Stiftsdagen 2019. Læs et kort uddrag fra dagen her. 

Stiftsdagen 2019 sluttede lørdag eftermiddag med Janne Marks trios bud på, hvordan vi kan fornye kirkemusikken. Dermed sluttede trioen - med dens meditative toner - med at slå to streger under Stiftsdagens tema: NÅR VI RAMMER TONEN. 

Stiftsrådsformand Bodil Therkelsen var meget tilfreds efterfølgende:

- Det gik jo forrygende! Hold da op hvor gik tiden hurtigt, og vi fik da virkelig ramt tonen på mange forskellige måder. Der var indfaldsvinkler fra Thure Lindhardt, som jeg kan tage med mig i min dagligdag som underviser, ligeså fra Dy Plambeck og Kirsten Nielsens "Gudsbilleder". Som tidligere fri- og efterskolelærer nød jeg selvfølgelig Christian Hougaard-Jacobsens klaver og fortællinger om salmer. Jo, jeg synes vi ramte tonen, sagde Bodil Therkelsen.

Forinden havde skuespiller Thure Lindhardt, efterskoleforstander Christian Hougaard-Jakobsen, forfatter Dy Plambeck og dr.theol Kirsten Nielsen givet de 460 tilhørere iagttagelser, gode råd og kærlige opsange, når det gælder sognenes daglige arbejde med at få kirken til at ramme tonen.

Talte vs. lytte

Thure Lindhardt drog paralleler mellem sit eget arbejde som skuespiller og præstens opgave på prædikestolen:

- Jeg skal lytte, mens jeg taler. Jeg skal lytte til den særlige inspiration, der kommer, mens jeg taler. Jeg skal lytte til det, der sker mellem ordene. For det er ikke bare ordet, der er det vigtige, sagde han fortsatte:

- Ordene er konstante. Dem kan vi ikke ændre. Men vi skal have et billede af det, vi formidler – ellers kan det ikke formidles, lød fra skuespilleren. 

Senere talte kirkemusiker og efterskoleforstander Christian Hougaard-Jakobsen for potentialet i at udvikle musikformerne i kirken.

Orgelmusik

- Kan man være kristen, hvis man ikke kan lide orgelmusik, indledte han. Herefter pointerede han potentialet i også at anvende rytmisk musik i kirkerummet. Et budskab blandt mange var, at gamle klassiske salmer har godt af et pift med andre instrumenter end orglet - ligesom populærmusikken kan få et strejf af storhed ved netop af blive ledsaget af orglets toner.

Dy Plambeck fortalte om sit arbejde med at skrive tidsvarende salmer i det sprog, vi betjener os af her i det 21. århundrede - og at det var vigtigt for hende, at salmerne forbinder os med både det jordiske og det himmelske. 

Slægters klang

I den forbindelse sluttede dr. theol Kirsten Nielsen sit oplæg "Gudsbilleder" med følgende betragtning:

- Hvis hvis ikke tonen klinger af slægters erfaringer, sådan som vi møder dem i Bibel og salmebog, så risikerer vi, at det alene er vores egen tids tone, vi synger med på.

Det rimede på det Thure Lindhardts indlæg først på dagen:

- Bibelen er god nok i sig selv. Vi kan komme til at tro, at vi skal lægge lidt til. Det skal vi ikke. Men vi skal have et billede inden i os af det vi fortæller om. 

 

TEKST: Rasmus Birkerod

 

Thure Lindhardt indledte dagen. Foto: Rasmus Birkerod

Efterskoleforstander Christian Houghaard-Jakobsen fra Midtsjællands Efterskole er også kirkemusiker. Han gav sit bidrag til temaet "NÅR VI RAMMER TONEN". Foto: Christina Molbech.

Dr. theol Kirsten Nielsen om "Gudsbilleder". Foto: Christina Molbech.