Seneste nyheder
Nyheder

Teologisk konsulent om drop-in-dåb: ”Det er vokset ud af et folkeligt ønske"

Fænomenet drop-in-dåb breder sig i det danske kirkeliv, viser en ny opgørelse i Kristeligt Dagblad. 

521 personer blev døbt ved drop-in-dåb i 2018. Dermed er begrebet gået fra at være et forsøg til en klar trend. 

- Det er vokset ud af et reelt behov og et folkeligt ønske,” siger teologisk konsulent i Roskilde Stift, Anita Hansen Engdahl i Kristeligt Dagblad tirsdag.

Hun tilføjer, at dåbshandlingen altid har ændret sig i takt med tiden.

- I 1700-tallet og begyndelsen af 1800-tallet havde man typisk dåb på en hverdag, og helt op til omkring 1950 var det almindeligt, at folk på landet, der ikke havde bil, fik deres børn døbt hjemme. Jeg tror, at folkekirken har lullet sig ind i en fortælling om, at dåb, bryllup og begravelses-handlinger altid har set ud på en bestemt måde. Det er disse tanker, der nu bliver rokket ved,” siger hun til avisen.

Her bider Anita Hansen Engdahl mærke i særlig én ting omkring de mange drop-in-dåb. 

- Det viser, at det ikke er indholdet af kirkens ritualer, folk har haft noget imod. Det er snarere konteksten, eller staffagen, om man vil, der har været rundt om barnedåben og kirkebryllupperne, som har holdt folk væk,” siger hun. 

- Drop in-fænomenet må få os til at reflektere over, om vores kirkelige handlinger egentligt har det udseende, de skal have. Eller om vi har konstrueret nogle omstændigheder omkring dem, der holder folk væk”, siger hun til avisen.

- rabi