Seneste nyheder
Nyheder

Roskilde Stift og Grøn Kirke inspirerer til bæredygtige alterborde

I løbet af det næste år vil vi vise forskellige alterborde. Tanja Aertebjerg fra Grønne Hjerter lægger for med at udsmykket alterbordet i Sct. Jørgensbjerg Kirke i Roskilde.


Tekst
Bo Nygaard Larsen Fotos Rune Hansen

Torsdag eftermiddag i februar. Himlen er både blå og grå over Sct. Jørgensbjerg Kirke i Roskilde. Tanja Aertebjerg slæber kasser med friske påskeblomster ind i kirken. Hun arrangerer sig med et tæppe på gulvet og begynder at binde sine buketter og dekorationer.

Så langt er der intet nyt under solen. Men det er der. Seancen er en premiere på det nye samarbejde mellem Roskilde Stift og Grøn Kirke. Det handler om at inspirere kirkerne til at lave bæredygtige alterborde, hvor materialevalget tager hensyn til blomsternes dyrkningssted og dyrkningsform.

Læs mere om projektet her

For Tanja Aertebjerg, der til daglig er strategiansvarlig i den økologiske blomsterbutik Grønne Hjerter på Blegdamsvej i København, er det logisk, at kirkerne også tænker bæredygtigt, når alterbordet skal dækkes.
»Det handler om ansvaret for jorden og respekten for Guds skaberværk. Og så handler det om at tænke nyt i kirken,« siger Tanja Aertebjerg.

Glæde i Grøn Kirke. I Grøn Kirke er kommunikationsmedarbejder Hanna Smidt begejstret for den nye måder at tænke alterborde.

Læs mere om projektet her

»Grøn Kirke arbejder på at fremme, at kirker og kirkelige organisationer bidrager til en grøn omstilling og en mere bæredygtig hverdag. Det gode ved ideen er, at graveren, kirketjeneren eller, hvem der nu står for at dække alterbordet, kan begynde i det små. På den måde har man mulighed for at tage en snak med den lokale blomsterhandler om, hvordan man kan gribe opgaven an,« siger Hanna Smidt.

Artiklen fortsættes efter billederne.

Tanja Aertebjerg i Sct. Jørgensbjerg Kirke

Narsisser, mos, fladpil og forsytia

Amoryllis, mos, fladpil, hjerteranke og husløg

Bæredygtighed er og enkelthed. Her to små dekorationer

Det enkle alterbord. Tanja Aertebjerg er færdig med den første dekoration. På en lille vase har hun fastgjort noget mos med ståltråd, så det ligner et grønt påskeæg. I toppen er der hul, så hun kan sætte påskeliljer og grene ned.

»Det er vigtigt, at dekorationer er simple, så alle kan være med. I det hele taget kan jeg godt lide enkelheden – også på et alterbord,« siger hun stiller dekorationen op i venstre side af alterbordet. På den højre side står der ingenting.

Læs mere om projektet her

»Det er også udtryk for bæredygtighed, at der ikke behøver at være en buket eller dekoration på begge sider af alteret. Symmetri er pænt, men personligt synes jeg, at det er smukt med denne enkelhed, men man er naturligvis frit stillet til, hvordan man vil pynte det.«

Netop bæredygtighed har mange udtryksformer.
»Det er for nemt at sige, at alterbordet skal bestå af økologiske materialer. Det kræver, blomsterne er certificerede, og udvalget af økologiske blomster er begrænset. Derfor kan bæredygtigheden bestå i, at man bruger danske produkter eller produkter, der ikke er sprøjtet. Det kan også være blomster og planter fra egen have eller noget, der er plantet og sået på kirkens jord,« siger hun.

Selvdyrkningen. Det er Hanna Smidt enig i. Hun ser gerne, at kirkerne begynder at tænke mere i selvdyrkning.

Læs mere om projektet her

»Blomster kan dyrkes på selv små jordlodder. Så kan alterbuketterne også være med til at vise årets gang og hvilke planter, jorden frembringer i de forskellige årstider. Om sommeren er der mange blomster og farver, mens om vinteren er det hele mere goldt og bart - men smukke buketter og dekorationer kan også laves af gran og kogler - og med få blomster, der så er produceret så vidt muligt lokalt, fairtrade eller på anden vis så bæredygtigt som muligt,« siger Hanna Smidt.

Læs mere om projektet her

Tanja Aertebjerg fortsætter sit arbejde og gør klar til det næste alterbord.

»Det handler om, at graveren eller kirketjeneren finder glæden ved at tage tingene ind i kirken og vise dem frem for menigheden. Og så om at finde på nye ting, der kan overraske den,« siger hun.