Seneste nyheder
Nyheder

Præst: Pinsen det mest provokerende ved kristendommen  

Fem spørgsmål om pinsen til sognepræst Anne-Marie Nybo Mehlsen fra Vigersted nord for Ringsted.

”Naturen holder pinsefest” synger vi i en af salmerne, der knytter sig til den kommende af kirkens tre højtider.  Naturen har længe været i pinsestemning, og det var den også i præstegården i Vigersted, da vi mødte sognepræst Anne-Marie Nybo Mehlsen fra Vigersted-Kværkeby Pastorat. Vi stillede hende fem spørgsmål om pinsen:   


Hvad betyder pinsen for os?

At Gud er overalt og alle vegne.  Gud er ikke kun i alt det, som er, fordi det er skabt (altså kommet et eller andet sted fra / fra nogen) – det ved enhver, også ateister, selvom de skriver gud med småt; men at Jesus Kristus som menneske er hos Gud, og at Han som Ånd er hos os – det er det mest provokerende ved kristendom overhovedet, for det betyder at Gud deltager i alt, hvad vi er og gør, og at vi aldrig er ladt alene noget sted, og at intet menneskeligt er Gud fremmed. Så tæt lever ikke engang min familie sammen med mig!


Hvad tror du grunden er til, at danskerne ikke går lige så meget i kirke til pinse som til påske og især jul?

Fordi vi går ud (i naturen) og ikke ind (i kirken) til Pinse.


Hvordan ville du forklare for et konfirmandhold, hvad Helligånden er?

Gud puster liv i os, åndedrættet er det, livet står og falder med, - fysisk. Åndeligt er det på samme måde; Helligånden er inspiration, kraft, katalysator – hvilket jeg så vil lade konfirmanderne gøre eller skabe et eller andet med. Og så vil jeg gøre noget ud af salmen ”Nu bede vi den Helligånd”, som pædagogisk siger meget om, hvad Helligånd gør eller bevirker. Ånd og sprog – billedsproget – gør jeg generelt gerne et nummer ud af. 


Er der en pinsesalme, du sætter særlig pris på?

”I al sin glans nu stråler solen” på grund af nattergalen, hvis sang, vi altid kan høre ved denne årstid fra mosen midt i pastoratet; den er lyden af Pinse. Og dertil salmen ”Nu bede vi den Helligånd”.


Hvordan skal du og menigheden i Vigersted-Kværkeby fejre pinse i år?

Vi fejrer pinsedag med en festlig familiegudstjeneste med band og børnekor, pinsesalmer og finurlighed.  Anden pinsedag holder vi i det fri på plænen ved Kværkeby Kirke med den danske natur på alteret, med saxofon, ungdomskor og jazz, danske salmer, drage, sæbebobler og balloner. Bagefter er der pølser på grillen, smil på læben og god stemning.

TEKST & FOTO: Otto Lundgaard