Seneste nyheder
Nyheder

Nytårstalen

Det er ikke kun dronningen og statsministeren, der lige nu sidder og sveder over en nytårstale. Også landets præster er ved at lægge sidste hånd på prædiken til nytårsgudstjenesten! For er der traditioner, der samler danskerne i denne tid, så er det dronningens og statsministerens tv-taler og kirkernes nytårsfejringer.

En af de præster, der lige nu sidder og bider i blyanten (eller måske vi skal sige computer-keyboardet) er Otto Lundgaard, der mandag d. 1. januar holder nytårsgudstjeneste i Klostermarkskirken i Ringsted.

Hvad kommer din nytårsprædiken til at handle om i år Otto?

Jeg kommer til at tage udgangspunkt i en god gammel nytårstradition: Skihop fra Garmisch-Partenkirchen! Hvor mange af os har ikke brugt nytårsdag foran fjernsynet og set den ene skihopper efter den anden kaste sig ud i det uventede.

Derfor er det oplagt at tage udgangspunkt i denne klassiske nytårsforeteelse til også at sige noget om både Gud og menneskelivet. For mange af os kan det, at stå overfor et nyt år og overfor det uventede, nogle gange godt ligne udsigten fra skihopbakken. Ligesom det kan være angstfremkaldende at følge skihopperne flyve ud over rampen, så kan det også være angstfremkaldende at kaste os ud i et nyt år. Her tror jeg, at det kan være godt, at blive mindet om, at vi trygt kan lægge vores liv i Guds hænder.

Men nytårsaften er jo ikke kirkens nytår!?

Nej det er ganske rigtigt! Kirkeåret i den danske folkekirke begynder den første søndag i advent. Men i Folkekirken fejrer vi også folkets, menighedens – eller skal vi kalde det samfundets – nytår. Det ville være mærkeligt andet. Her i Ringsted holder vi nytårsgudstjeneste i begge sognets kirker. Nytårsaften i Sankt Bendts Kirke og nytårsdag i Klostermarkskirken.

Hvorfor skal vi komme i kirke til nytår?

Både dronningens og statsministerens nytårstaler kan muligvis samle danskerne foran tv-skærmene. Men her sidder man jo alene og hver for sig. Når du kommer i kirke, så møder du jo andre mennesker og er en del af et fællesskab – en del af noget større.

Og så tror jeg på, at det at høre Bibelens glædelige budskab kan give dig mod til at gå det nye år glad i møde.

I den kendte nytårssalme ”Vær velkommen, Herrens år” lyder det ” Nådens Gud, lad dit solskin i vår os skænke på marken et gyldent år!”. Det trækker jo tråde tilbage til en forhistorisk solhvervsdyrkelse, men det er jo også et håbets budskab?

Ja i høj grad, og det er en af grundene til at jeg sætter stor pris på Grundtvig. Selvom han som person havde store personlige kampe, så finder han altid et håb i tillid til Vor Herre. En nytårsgudstjeneste skal ikke være moraliserende!

Du kan finde ud af, hvornår der er nytårsgudstjeneste i din lokale kirke via folkekirken.dk. Klik dig ind her: https://www.folkekirken.dk/aktuelt/kirkekalenderen