Seneste nyheder
Nyheder

Ny rapport: Arbejdsglæde i sogne med mange turister

Tirsdag blev rapporten ”Kirken i Sommerlandet” offentliggjort. Link til rapporten i artiklen.

Flere sogne i Roskilde Stift skifter fuldstændig karakter i feriesæsonen, når sommerhusgæsterne rykker ind. Det mærker kirkens folk i Odsherred provsti tydeligt, siger Karin Bundgaard Nielsen, der er provst i Ods- og Skibinge Provsti. 

For flere sogne i provstiet - som er Danmarks største sommerhuskommune -bliver indbyggertallet flerdoblet om sommeren, og det påvirker arbejdsglæden hos kirkens personale positivt.

- Jeg blev med rapporten bekræftet i, at der er arbejdsglæde forbundet med at arbejde som præst i sommerlandet. I vintermåneden har man én slags menighed, i sommeren ændrer den karakter, fordi mange af sommergæsterne også deltager i gudstjenestelivet. Der er arbejdsglæde i den afveksling der sker, når der kommer turister til og bruger kirkens tilbud. Det er som et friskt pust af noget nyt hvert år, siger Karin Bundgaard Nielsen. 

Hun var som provst i et af landets store sommerhusområder tilstede, da rapporten tirsdag blev offentliggjort ved Bovbjerg Fyr nær Lemvig.

Sommerkirken 

Det er Aalborg, Viborg og Ribe stifter og stiftudvalg, der står bag rapporten, som er udarbejdet af antropolog Marianne Houmøller-Jørgensen – men Karin Bundgaard Nielsen fra Ods- Skibinge Provsti mener, at rapportens konklusioner sagtens kan bruges i Roskilde Stift. 

Hun nævner som eksempel den konklusion, der viser, at sommergæsterne rent faktisk har et nært forhold til deres ”sommerkirke”. 

- Det mærker vi også i Odsherred. Rigtig mange får et forhold til deres sommerkirke. Når først man bliver døbt eller gift i sommerhuskirken, så spiller den kirke pludselig en vigtig rolle for folk. Dernæst er sommerstemning en anden og mere rolig stemning. Den kan gøre, at man på den måde knytter sig mere til den lokale sommerkirke, end den man bor ved til daglig. Sommerkirken kan gå fra at være en kirke til at blive "vores kirke" eller "familiekirken", fortæller hun. 

Formålet med undersøgelsen var at indsamle viden om menigheden i sommerhus- og turistområder, som kan anvendes i de enkelte menighedsråd til at tilpasse kirkelivet til den aktuelle situation. 

Du kan læse hele rapporten her.

Billede: Karin Bundgaard Nielsen tirsdag foran Bovbjerg Fyr med rapporten "Kirken i Sommerlandet" ved siden af biskopperne Henrik Stubkjær, Viborg Stift, og Elof Westergaard, Ribe Stift. 

- rabi