Seneste nyheder
Nyheder

Ny podcast: Hvordan er det at være menneske i den her skøre verden? 

Næstved Provsti lancerer ny podcast, hvor en livsforandrende erfaring sætter rammen for en samtale mellem en kendt gæst og en lokal præst. Provst Anna Helleberg Kluge fortæller om det nye initiativ 


Af Sidsel Drengsgaard

”Maries rum” er navnet på en ny podcast, som Næstved Provsti lancerer lørdag den 30. januar 2021.

Og hvad er det for et rum? Og hvem er Marie?

Marie er Marie Toft, Grundtvigs Marie. Det er hende, vi synger om i Grundtvigs sang ”Hvad er det, min Marie”, som han skrev til hende et par måneder før, de indgik ægteskab i 1851.

De slog sig ned lidt udenfor Næstved på Rønnebæksholm, som Marie arvede efter sin første ægtemand.

Rummet, altså Maries rum, finder man i kælderen på Rønnebæksholm. Her førte hun religiøse og eksistentielle samtaler med både præster og bønder, mens Grundtvig lyttede og beundrede sin hustru lidt på afstand, i døråbningen.

Nu skal der igen føres samtaler af eksistentiel og religiøs karakter i Maries rum, for det er her podcasten af samme navn optages.
 

Rønnebæksholm lidt uden for Næstved, hvor Grundtvigs Marie førte religiøse og eksistentielle samtaler med både præster og bønder i et rum i kælderen. Nu optager Næstved Provsti podcasten "Maries Rum" samme sted. 


Tonen er let og humoristisk

Der er planlagt 20 udsendelser, hvor journalist Rasmus Birkerod faciliterer en samtale mellem en præst og en kendt gæst.

I første udsendelse møder Peter Aalbæk Jensen sognepræst Tom Thygesen Daugaard i en samtale, der tager udgangspunkt i en livsforandrende erfaring, som dagens kendte gæst har gjort sig.

Rasmus Birkerod løfter sløret for, at Peter Aalbæk Jensen vil fortælle om en skelsættende erfaring, han gjorde sig ved et dødsleje.

Podcasten varer 28 minutter og på den lille halve time skal gæsten og præsten også samtale om et aktuelt emne og sammen finde ud af, om det rummer en eksistentiel debat. Der skal også blive tid til at trække et spørgsmål fra en af to krukker. En med overskriften ”mystik og død” og en anden med overskriften ”Gud og Jesus”. Gæsten vælger kategorien.
 

Det er ikke en akademisk samtale, vi ønsker at facilitere, men en livsnær, intuitiv samtale

Anna Helleberg Kluge, provst i Næstved


Provst i Næstved Provsti, Anna Helleberg Kluge kan næsten ikke vente til premieren.

”Det er et hjertebarn for mig. Vi vil gerne være med til at sætte livsnære refleksioner og samtaler i gang, på en måde, der appellerer til dem, der ikke allerede bruger kirken,” siger hun.

Hun fortæller, at programmets tone er let, humoristisk og tilgængelig.

”Det er ikke en akademisk samtale, vi ønsker at facilitere, men en livsnær, intuitiv samtale, hvor teologiske emner formidles i et hverdagssprog. Vi må også gerne grine lidt sammen undervejs.”
 

Lyt med når du lufter hund eller vasker op

Derfor skal udsendelserne heller ikke vare mere end 28 minutter.

”Det er den tid, vi bruger på at køre til arbejde, på at lufte hunden, lægge tøj sammen eller vaske op. Så kan vi lytte til Maries Rum imens. Det er ikke en podcast, der kræver, at vi sætter os ned og fokuserer udelukkende på udsendelsen,” siger hun.

Udover Peter Aalbæk Jensen vil blandt andet Pernille Aalund, Morten Messerschmidt, Anne-Grethe Bjarup Riis og Kim Fupz Aakeson gæste Maries Rum. 

”Vi har inviteret gæster, som kan afføde en holdning, og som de fleste har en holdning til. Som lytter må man gerne blive lidt provokeret. Det er ikke en podcast, der skal konkludere eller lukke en samtale. Det er en podcast, der skal give anledning til refleksion og åbne op for samtaler, når præsten og gæsten taler om, hvordan det er at være menneske i den her skøre verden – og hvor Gud er i det,” siger Anna Helleberg Kluge. 

Maries Rum er finansieret af midler fra en fælles udviklingspulje, som menighedsrådene i Næstved Provsti i fællesskab afsætter penge til.

Den første udsendelse kan du høre på din foretrukne podcastapp fra lørdag den 30. januar – eller på mariesrum.dk, hvor du også kan læse mere om projektet.