Seneste nyheder
Nyheder

Ny kirke i Trekroner taget i brug

Futuristisk arkitektur uden vinduer. Den nye kirke i Trekroner vækker opsigt. Se billederne her.

TEKST OG FOTO: Rasmus Birkerod

Symbolikken var ikke til at tage fejl. På den kristne kirkes fødselsdag, Pinsedag, blev Trekroners nye kirke taget i brug.

Kirken er spektakulær, futuristisk og overraskende. Intet vindue ses i bygningens vægge. Til gengæld kommer al lysindfald fra oven. Formen organisk og antallet af rette vinkler i bygningen kan givetvis tælles på én hånd. 

Set fra luften har kirkebygningen form som et hjerte. Set fra jorden er den helt sin egen - som en særegen form for hule, der gemmer på en hemmelighed, man bliver nysgerrig efter at udforske.

Se tv-indslag fra TV2 Lorry med droneoptagelser.

Eller som biskop Peter Fischer-Møller sagde i sin prædiken under gudstjenesten om bygningens karakter midt i den nye Trekroner-bydel:

- På en gang en del af området og samtidig noget helt særligt. Den er midt mellem alle de mange nye firkantede huse formet som et organisk hjerte.

Læs hele biskoppens prædiken her.

Under gudstjenesten sang kirkens kor NYBYGGERKORET "locus este" ("dette sted") fra den nye kirkes balkon, mens sognepræst Jarl Ørskov Christensen prædikede over pinseteksten i Johannesevangeliet.

Her talte Jarl Ørskov Christensens om dette at tage prædikestolen i brug for første gang og drog paralleler til vores liv, der består af en lang række førstegangsoplevelser. 

- Det første ord. Den første skoledag. Den første cykel. Det første eksamen (...) Den første elskovsnat. Den første kone... 

Her opstod spontant kirkensrummets første fælles latter blandt de 250 kirkegængere.

Læs hele Jarl Ørskov Christensens prædiken her. 

Første spadestik til Trekroner Kirke blev taget i 2017. Kirken har kostet godt 60 millioner kroner at bygge. Der er ikke brugt statslige eller kommunale penge i forbindelse med finansieringen. 

Himmelev Sogn skønner, at der i forbindelse med åbningen af kirken i pinseweekenden fra fredag til mandag allerede har været omkring 1.500 besøgende.   

Trekroner Kirke kort før den for første gang bliver taget i brug den 9. juni 2019.

Der er plads til ca. 250 kirkegængere i den nye kirke. 

Flere af præsterne i Roskilde Domprovsti deltog, da kirken blev taget i brug Pinsedag. Forrest i billedet biskop Peter Fischer-Møller flankeret af domprovst Anne-Sophie Olander Christiansen.

Trekroner Kirke er indrettet med en balkon, hvorfra Nybyggerkoret blandt andet sang "Locus iste a Deo factus est inaestimabile sacramentum irrephensibilis est". Oversat: Dette sted blev lavet af Gud, en uvurderlig helligdom som ikke kan klandres. 

Facaden og hovedindgangen til Trekroner Kirke.