Seneste nyheder
Nyheder

Månedsbrev fra biskoppen

Læs her Peter Fischer-Møllers tilbageblik på juni måned.  

Juni 2019 har været flyvende.

Trekroner

Til pinse var Trekroner Kirke klar til at blive taget i brug. Kirke-bygge-projektet har været på tegnebrættet siden RUC blev bygget og en ny bydel begyndte at skyde op omkring Trekroner Station. For 15 år siden blev en grund reserveret, for 10 år siden gik menighedsrådet for alvor i gang med planlægningen og for 2 år siden kunne borgmester Joy Mogensen og jeg være med til at tage det første spadestik. 

Nu ligger kirken der midt mellem alle de mange firkantede bygninger som et organisk formet hjerte. Beton og lys spiller sammen med de femkantede fliser på gulvet, det sølvglinsende loft (udført af brugte øldåser), trælamellerne langs bagvæggen og den til rummet skabte kunst. Menigheden var mødt talstærkt op og glædede sig over den nye kirke og det kirkelige arbejde, der nu skal til at udfolde sig i den.

Stiftspræstestævne

Efter pinse samledes 150 af stiftets præster til Stiftspræstestævne på Liselund. Overskriften var "Forsoning" og fremragende foredrag blev blandet med skarpe spørgsmål, spændende samtaler, dejlig mad og masser af godt humør. Jeg er sikker på, at stiftets menigheder vil kunne høre, at præsterne har fået ny inspiration med sig hjem fra Liselund.

Landemode

Landemodet blev traditionen tro afholdt i højt solskin med gudstjeneste i Domkirken, reception i Palægården og mulighed for at ønske hinanden god sommer inden jeg sammen med provsterne tog fat på landemode-forhandlingerne. Der var lidt færre deltagere end sædvanligt, så næste år skal vi have slået lidt mere på tromme for foretagendet.

Linköping

Sidste halvdel af juni har stået i det nordiske samarbejdes tegn. Først var jeg inviteret til Linköping for at prædike ved en ordinationsgudstjenste og tale med den stedlige biskop Martin Modeus om muligheden for at vi sammen kan få skrevet noget om Gud, Jesus, Helligånden, klima, miljø og bæredygtighed. Det var meget inspirerende og hyggeligt - og vi undervejs fik vi tid til at se både en mudderklire og en skægmejse.

Nordisk bispemøde

Og så var tiden kommet til Nordisk Bispemøde, som holdes hvert tredje år. Denne gang var det i Finland i Lappeenranta tæt ved den russiske grænse. Overskriften over de 4 dage var naturligt nok: Grænser. Der var oplæg om de politiske grænser mellem øst og vest, om de kirkelige grænser mellem lutheranere, katolikker og ortodokse, og grænserne mellem det åndelige og det samfundsmæssige. Tværs gennem det hele gik budskabet: grænser kan skille mennesker fra hinanden, men de kan også give anledning til brobygning og gennembrud. Og vores finske værter slog et slag for at tænke kirken som en grænsezone, et mødested, hvor gamle konflikter kan blive udfordrede og nye perspektiver kan åbne sig.

Ny kirkeminister

Nu er det så juli. Vi har fået en ny regering og en ny kirke- og kulturminister. Det blev vores nu tidligere borgmester i Roskilde Joy Mogensen. Vi kommer til at savne Joy i Roskilde byråd, men jeg er sikker på, at hun er parat til at arbejde til gavn og glæde for det kirkelige liv og for kulturen i Danmark. Tillykke til Joy med posten. Og tillykke til os med Joy!

De bedste sommerhilsner

Peter

 

 

(Månedbrevet vender tilbage i dagene omkring 1. september, red.)