Seneste nyheder
Nyheder

Månedsbrev fra biskoppen

Læs her Peter Fischer-Møllers månedlige hilsen til stiftet.  

”Maj måneds kulde gir laderne fulde”, hedder det i i et gammelt ordsprog.

Markerne ser ud til at stå rigtig godt, og jeg har talt med flere landmænd, der efter sidste års varme- og tørkeramte høst igen er begyndt at smile. I haven gror det hele på højtryk – og kunne godt have brug for lidt mere intens opmærksomhed. Iris og Akelejer har blomstret om kap med Rododendron. I drivhuset høster vi salathoveder og de første små agurker. Men vinstokkene, som jeg har andele i - i Bjerrede i mit gamle pastorat på Midtsjælland - fik frost natten mellem d. 4. og 5. maj, og 80 % af blomsterne gik til, så der bliver ikke meget vin ud af det i år.

Klimaet

Lidt svært at forbinde maj måned med global opvarmning – eller ophedning, som englænderne er begyndt at kalde det. Men meteorologerne melder, at vi også i april slog global varmerekord, og at vi altså fortsætter det kritiske mønster, hvor vi de sidste 10 år har kunnet registrere 8 af de varmeste år, siden vi begyndte med de globale temperaturmålinger for mere end 100 år siden.

Det er helt nødvendigt, at vi hver for sig og sammen tager klimakrisen alvorligt og handler nu. 

I midten af maj var en halv snes danske religiøse ledere samlet foran Christiansborg, og jeg læste en erklæring op, som var forfattet af en gruppe på i alt 17, om vores fælles ansvar for at bremse den globane ophedning, og om vores forskellige religiøse traditioners mulige bidrag til at hjælpe os ind på et bedre klimaspor.

Fornylig var jeg og min kone og vores gudbarn sammen med 40.000 med til Folkets Klimamarch i København, hvor bl.a. Greta Thunberg talte. Det gir håb!

Jeg glæder mig (som en af ”klimatosserne”) over at klimakrisen var øverst på dagsordenen op til valgene til Europaparlamentet og Folketinget.

Pinsefisk

Sidste onsdag i maj var jeg i København og afslørede sammen med en repræsentant for Danmarks Fiskehandlerforening årets pinsefisk. Det blev SKÆRISINGEN, og sådan en dejlig og og lidt overset fladfisk overrakte jeg til Tommy Ahlers, der var forsknings- og undervisningsminister i Løkke-regeringen. 

Jeg fortalte lidt om fisken, om bæredygtigt fiskeri og FNs verdensmål, herunder mål 14 om livet i havet, og om hvad pinse og fisk har med hinanden at gøre. Jeg kunne glæde mig over at Tommy Ahlers kvitterede med at sige, at hvis det her havde været en præsentation af et projekt i Løvens Hule, havde han med det samme tilbudt en investering.

Himmelske Dage

Himmelske Dage i Herning blev afholdt henover Kristi Himmelfart og bød på mere end 400 kirkelige arrangementer, foredrag, debatter, koncerter m.m. Et overflødighedshorn af inspiration, som viser, hvad der er på færde i kirkelivet både i folkekirken og de andre kirkesamfund i Danmark, og som gør det klart, at kirkerne er en del af det danske samfund og har meget at bidrage med i debatten om, hvordan vi ønsker at vores samfund skal udvikle sig i de kommende år. Og så sluttede de Himmelske Dage i Herning med, at stafetten blev overdraget til os her i Roskilde, som så får ansvaret for at være vært for de himmelske dage i 2022.

Ny kirke i Trekroner

Nu ser vi så frem mod denne måned og sommeren.

Pinsedag er jeg inviteret til Trekroner, hvor vi tager den nye kirke i brug. Det bliver den første - og vist også den sidste - kirke, jeg kommer til at indvie som biskop her i stiftet. Jeg glæder mig over det store engagement menighed, menighedsråd (inklusive præsterne) og medarbejdere har lagt i projektet gennem mange år, og jeg synes det er et meget flot resultat, der er kommet ud af anstrengelserne. Jeg glæder mig til at fejre det.

Stiftspræstestævne

I dagene efter pinse holder vi stiftspræstestævne på Liselund. 160 har tilmeldt sig – det er vist igen rekord, og vi udfordrer på ny Liselunds rammer. Emnet er ”Forsoning” og hvad det har med Gud at gøre. Vi håber at komme hjem fra stævnet fulde af ny inspiration til gavn og glæde for stiftets kirkegængere.

Landemode

Og så er det jo lige straks Landemode. Jeg håber rigtig mange har tid og lyst til at være med til landemodegudstjenesten onsdag d. 19/6 kl. 10.

 

Peter Fischer-Møller