Seneste nyheder
Nyheder

Kunstweekend i Slagelse Provstis kirker

Oplev samspillet mellem kunst og kirke, når 29 kunstnere udstiller i 14 kirker 9.-10. november 

Der er blandt andet stentøjsskulpturer, ekspressionistiske malerier og bronzearbejder, når 29 forskellige kunstnere – heraf 11 udenlandske – udstiller i by- og landsbykirker i Slagelse og omegn.

Den 9.-10. november går det løs igen, når 14 kirker slår dørene op til de mangfoldige udstillinger.

Se invitationen til arrangementet her.

- Sidste år havde vi 3.000 gæster. Vi håber selvfølgelig på endnu flere i år, da det er et kæmpe setup, vi har gang i, fortæller Per Thuesen, der er formand for Slagelse Turistforening

Projektet så dagens lys sidste år og allerede i år to, er det udvidet yderligere med flere kirker og kunstnere, der blandt andet kommer fra Holland, Kroatien, Schweiz og selvfølgelig Danmark.

- Det er et unikt event for Danmark, og målet er da, at vi skal udvikle og have flere kunstnere og kirker med i fremtiden, fastslår formanden og fortsætter:

- Allerede nu står tre nye kirker på spring til 2020, ligesom vi også har kunstnere, der allerede har meldt sig på banen.

Kunsten ændrer kirkerne

Mens Per Thuesen tager sig af de praktiske gøremål, så er det billedkunstner Estrid Maria Eriksen og glaskunstner Branka Lugonja, der er kuratorer og udvælger kunstnerne.

- Kirkerne er et unikt sted at udstille. Det er noget særligt, som kunstnerne lægger stor vægt på. Kirkerum er overvældende, fordi de er gamle og har oplevet en masse, forklarer Estrid Maria Eriksen og suppleres af Branka Lugonja:

- Jeg har selv oplevet, hvordan kunst kan ændre sig, når den udstilles i en kirke. Ligesom kirken ændrer sig, når der udstilles kunst i den.

Den oplevelse havde billedkunstner Ina Christensen også, da hun udstillede under Kunst og Kirker i 2018.

- Jeg bor i et lille hus, så jeg var meget spændt på, hvordan billederne ville tage sig ud i en stor kirke. Jeg kan næsten blive helt genert, fordi stemningen, lyset og følelsen er helt speciel, fortæller hun med et smil.

Hver kunstner udstiller 10-15 værker henover weekenden, som de besøgende også har mulighed for at købe.

Inspiration fra Holland

Kunst og Kirker er inspireret af ’Kunstmaand Ameland’, hvor en lille hollandsk ø danner rammen om en månedlang kunstbegivenhed med flere tusinde besøgende og en omsætning på mere end 2 millioner euro til kunst.

Det er Slagelse Turistforening, Slagelse Provsti og de lokale menighedsråd, der i fællesskab står bag den danske udgave.

- Det her kan ikke lade sig gøre uden de frivillige, der står klar med en kop kaffe og en snak om de smukke kirker og deres historie. Vi vil selvfølgelig gerne støtte op, fordi det er vigtigt at få en masse kirkegængere ud og se på kunst under Kunst og Kirker, fastslår Ulla Thorbjørn Hansen, der er provst i Slagelse Provsti.

Kunst og Kirker er derfor meget afhængige af de lokale menighedsråd, hvilket også er med til at give et helt andet aspekt, hvor kunstnerne får en oplevelse på den private front.

- Det er en social udstilling, fordi kunstnerne bor privat, ligesom vi samler kunstnere og menighedsråd til en komsammen lørdag aften. Der bliver skabt venskaber, hvor de efterfølgende besøger hinanden, forklarer Estrid Maria Eriksen.

Bus fra København

I år er der desuden lavet aftale med Danmarks Busmuseum, der hele weekenden vil køre forskellige ruter fra Slagelse Station ud til kirkerne og retur.

Det er dog ikke kun lokalt, kunstinteresserede gæster kan tage bussen, når der er Kunst og Kirker den 9. og 10. november.

- I samarbejde med busselskabet Egon’s har vi også lavet bustransport fra København, så københavnerne nemmere kan komme og opleve fantastisk kunst, fortæller Per Thuesen og fortsætter:

- Billetter til bussen fra København til Slagelse sælges på Egon’s hjemmeside, mens resten af arrangementet har gratis entre.

TEKST: Martin W. Hansen, kommunikationsansvarlig, VisitVestsjælland

- rabi