Seneste nyheder
Nyheder

Jomfruhummeren er kåret til årets pinsefisk

Igen i år præsenterede biskop Peter Fischer-Møller fisken til pinse – og de følgende dage.


Tekst Bo Nygaard Larsen Foto Colourbox

Nok er pinsen forbi, men det betyder ikke, at man ikke kan tænke lidt tilbage på højtiden. Heller ikke i køkkenet.

Roskilde Stift sat fisk lig med pinse siden år 2000, hvor tidligere biskop Jan Lindhardt fik sat fisken højt på menukortet. Sammen med Danske Fiskehandlere indstiftede han Årets Pinsefisk – en tradition, som biskop Peter Fischer-Møller har overtaget.

Kort før pinse blev det offentliggjort, at pinsefisken 2016 er jomfruhummeren.

Ved et arrangement hos fiskehandleren Hav i Torvehallerne i København overrakte Peter Fischer-Møller en håndfuld friske jomfruhummere til Pia Allerslev (V), der er børne- og ungdomsborgmester i København.

»Jomfruhummeren er en af mine absolutte favoritter, når jeg skal spise fisk. Det gælder, når jeg står hos fiskehandleren, og når jeg sidder med et menukort i hånden. Min foretrukne måde at servere jomfruhummere på, er i en super lækker fennikel-tomatsuppe med lidt pernod. De københavnske skolelever er rigtig glade for fisk, når vores skolemad EAT serverer fiskefrikadeller, der er den allermest populære ret,« sagde Pia Allerslev.

Mere luksuriøs end hummer. Claus Henriksen, der er køkkenchef på Dragsholm Slots to restauranter, bistroen Spisehuset og gourmetrestauranten Slotskøkkenet, kan finde mange gode grunde til, at jomfruhummeren bør være Årets Pinsefisk 2016:

»Jomfruhummer er faktisk mere luksuriøs end hummer. Mange synes, at hummeren er meget fornem, men jeg synes jomfruhummeren er mere elegant. Den er også sjovere at arbejde med; den kan serveres både rå, kogt, stegt og grillet. Jomfruhummer gør mig glad; den smager af sommer, sol og udendørsliv. Den kan anvendes i salater, sammen med pasta og så er den rigtig god på deletallerkener, så jomfruhummer er også en social fisk,« siger Claus Henriksen.


Oversigt over Årets Pinsefisk
2000 Ål
2001 Regnbueørred
2002 Rødspætte
2003 Knurhane
2004 Hornfisk
2005 Havkat
2006 Rødtunge
2007 Kuller
2008 Skagensrejen
2009 Rødspætte
2010 Blåmusling
2011 Kulmule
2012 Rødspætte
2013 Rødspætte
2014 Skærisingen
2015 Skagensrejen