Seneste nyheder
Nyheder

Jeg fik at vide, at jeg havde vundet, da jeg stod i Kvickly

Jytte Lundbak, organist ved Sankt Nikolai Kirke i Holbæk, vandt andenpræmien af Palladiusprisen 2016.


Tekst og foto Bo Nygaard Larsen
Billedtekst Jytte Lundbak modtager blomster af biskop Peter Fischer-Møller

Hun har altid gang i et eller andet. Anderledes kan det ikke være, når man nu hedder Jytte Lundbak og er organist ved Sankt Nikolai Kirke i Holbæk.

I årtier har hun været væsentlig del af byens musikliv og har trods en travl kalender også tid til at præge kirkemusikken på både stifts- og landsplan. Derfor var det ikke en overraskelse, at Jytte Lundbak på Stiftsdagen, der blev afholdt lørdag den 12. marts i Roskilde, blev hædret med andenpræmien af Palladiusprisen 2016. Altså lige bortset fra Jytte Lundbak selv.

»Jeg vidste faktisk ikke, at jeg var nomineret til prisen. Det fandt jeg først ud af, da de ringede fra stiftet, mens jeg gik rundt i Kvickly. Så da jeg fik at vide, at jeg havde vundet andenpræmien, blev jeg både overrasket og glad,« siger Jytte Lundbak

Et hjerte for korarbejde.
Hun modtager prisen for sit store engagement i stort set det meste. Dog fylder korarbejdet for børn og unge meget hos Jytte Lundbak, der siden 1985 har været organist ved Sankt Nikolai Kirke.

»Jeg har ikke tal på, hvor mange korpiger, jeg har haft gennem årene. Men det er mange, rigtig mange,« siger hun og fortsætter:

»Nogle synger med i ét år, andre i ti, og jeg har nogle, der har sunget med i mine forskellige kor i 25 år. Det er fantastisk, fordi vi jo har et skæbnefællesskab sammen. Vi har en fælles forståelse for mange ting, fordi vi gennem musikken har oplevet mange ting sammen,« siger Jytte Lundbak

Hun ser det som en mission at bringe kirkemusikken videre til de næste generationer.

»Jeg kan flytte de unge med sangen, fordi de er lærenemme. Det er fascinerende, at vi har hver vores stemme, og jeg har da heller aldrig haft to piger, der har sunget ligedan. Men det intense i et kor er, at man trækker vejret og ånder ud på samme tid. Som korist er man nødt til at gøre tingene samtidig, og på den måde er man lukket inde i et fællesskab,« siger Jytte Lundbak, der har en særlig kærlighed til salmesangen.

»Vi har en enestående salmeskat i folkekirken, og den lærer man bedst at kende ved at synge. Med salmesangen i gudstjenesten står vi med en tradition, der rækker 500 år tilbage i tiden, og på den måde føler man, at man ikke er alene, når man synger,« siger Jytte Lundbak.

Med andenpræmien af Palladiusprisen modtager hun en statuette af Peder Palladius – Roskildes første lutherske biskop – og en check på 5000 kroner. Hun ved endnu ikke, hvad hun skal bruge pengene på

»Men det er så et mindre problem at finde ud af,« griner hun.