Seneste nyheder
Nyheder

Her i Café Åndenød hoster vi lidt mere

Café Åndenød i Himmelev er er fristed for lungepatienter. Initiativtageren Birgit Schelde Holde er modtager af Palladiusprisen 2016.


Tekst og foto Bo Nygaard Larsen

Det er dagen før dagen. Birgit Schelde Holde tager imod i Himmelev Sognegård fredag den 11. marts – dagen før, hun skal modtage førstepræmien af Palladiusprisen 2016. Prisen, der består af en statuette af Peder Palladius – Roskildes første lutherske biskop – og en check på 10.000 kroner, får hun for sit initiativ til Café Åndenød, der seks gange om året samler lungepatienter i Roskilde og omegn.»Lungepatienter er en overset gruppe i vores samfund og i sundhedssystemet, og de har altid skulle kæmpe for at gøre nok opmærksom på deres sygdom,« siger Birgit Schelde Holde.

Den brede folkekirke. Hun er uddannet sygeplejerske, og fra 1984 til sin pensionering i 2012 har hun arbejdet professionelt med lungepatienter, senest som iltsygeplejerske på medicinsk ambulatorium på Roskilde Sygehus.

En dag var der en af hendes patienter, der foreslog, at de sammen lavede en lokalafdeling af Lungeforeningen. Birgit Schelde Holde var med på ideen og tænkte den straks sammen med kirke og menighedspleje. Hun er medlem af Himmelev Menighedsråd og aktiv i sognets menighedspleje, og for hende ville det give god mening at lade tingene smelte sammen

»Folkekirken er bred, og vi har et ansvar for at nå ud til alle, der har det svært. Derfor er det indlysende, at vi som kirke også har et målrettet tilbud til lungepatienterne,« siger hun og fortsætter:

»Åndenød handler ikke kun om vejrtrækningsproblemer. Lungepatienter har også nød i ånden, fordi deres sygdom gør, at de ofte har svært ved at begå sig i det, man kan kalde normale sociale sammenhænge. De hoster meget, og derfor kan de for eksempel ikke gå til koncerter eller i teatret som andre. De føler sig med rette isoleret, og det et element, der ofte bliver glemt. Så her i Café Åndenød hoster vi lidt mere,« siger Birgit Schelde Holde.


Lungekoret og gymnastik. Café Åndenød begyndte i 2011 og samler til hvert møde op mod 70 deltagere.

»I begyndelsen handlede møderne mest om sygdom. Nu har vi fået drejet dem hen til mere konstruktive emner, som er med til at give patienterne mere åndelig ilt og glæde i hverdagen. I cafeen er det tilladt at jamre lidt, men der er så megen glæde, at jeg kalder os for en optimistforening,« siger Birgit Schelde Holde.


Af samme grund har cafeen udviklet sig. Forud for hvert cafémøde afholder organist Inger Svendsen korprøve med Lungekoret, hvor 12-14 lungepatienter synger med. Og som optakt til selve møderne er der gymnastik for alle.


»Det er en fordom, at lungepatienter har bedst ved at sidde stille. Det har de ikke. De kan holde til mere, end de selv tror, og så har det godt af at blive forpustet, fordi luften så kommer helt ned. Og når jeg spørger dem, erkender de da også, at de har det meget bedre efter en omgang gymnastik,« siger Birgit Schelde Holde.

Taler om døden. Men bag glæden lurer også sorgen. Cafedeltagerne er syge, og det er langt fra givet, at alle er i live, når det næste møde bliver holdt.

»Døden er ikke fremmed for os. Det ved vi. Derfor bliver de, der er døde siden sidst, også nævnt. Det kan gøre møderne lidt specielle, men omvendt er alle glade for den åbenhed, vi har omkring døden,« siger Birgit Schelde Holde.

Café Åndenød holder tre møder om foråret og tre om efteråret. Birgit Schelde Holde kan sagtens forestille sig endnu flere møder. Ikke mindst fordi projektet er støttet af både Lungeforeningen og Roskilde Kommune.

»Under alle omstændigheder er det vigtigt, at vi gør noget for lungepatienterne. Det vil jeg selv fortsætte med at gøre, fordi det er et vigtigt arbejde, som jeg også giver mig meget tilbage,« siger Birgit Schelde Holde.