Seneste nyheder
Nyheder

Genbrugsgraveren fra Kongsted

30-årige Sisse Hartmann, graver ved Kongsted Kirke, er optaget af Grøn Kirke og genbrug. Vi bringer her artikel nummer to i serien om det bæredygtige alterbord.


Tekst og fotos Bo Nygaard Larsen

Hun har sine øjne rettet mod detaljen. Sådan er det, når 30-
årige Sisse Hartmann, graver ved Kongsted Kirke på Sydsjælland, arbejder.

»Jeg er min egen største kritiker. Når jeg laver noget, skal det være i orden, og derfor bruger jeg som regel også megen tid på at få det, som jeg vil have det,« siger Sisse Hartmann og retter på en dekoration til alteret.

Lime og tidsler. Typisk hende er den sammensat af det, hun lige kunne finde. Et rødløg og en limefrugt har hun taget med hjemmefra køleskabet, og på kirkens parkeringsplads har hun fundet et par tidsler. De skaber en farverig kontrast til de tulipaner, hun fik gratis i den lokale REMA 1000, fordi de alligevel skulle smides ud.

Læs mere om det bæredygtige alterbord her

»Hvis man er en smule kreativ, tør prøve nyt og vil bruge lidt tid på at finde, hvad naturen gemmer, kan man komme langt for meget få penge. Som graver med ansvaret for buketter og dekorationer her i kirken handler det både om bæredygtighed og økonomi. Der er ingen grund til at købe en masse nyt, når vi alligevel har det meste uden for kirkedøren,« siger Sisse Hartmann.


Et eksempel på en buket med lime, tidsler og gamle tulipaner

Sisse Hartmann på kirkegården, hvor en del af pyntet gror

Hjertedekoration med oasis, efeu, laurbærblade, lammeøre, tulipaner og julerose, troldegrene og pilegrene

Hjertedekorationen set tættere på

Selvforsynende kirkegård. Det bæredygtige alterbord hedder konceptet. Det er et nyt tiltag, som Roskilde Stift har sat i værk sammen med Grøn Kirke, og for Sisse Hartmann er det en naturlig tankegang

»Vi har at gøre med Guds skaberværk, og det bør være vores forbillede i arbejdet. Som kirke bør vi derfor gå forrest i miljøspørgsmålet, og for mig udfylder Grøn Kirke en naturlig rolle i den debat,« siger Sisse Hartmann.

Læs mere om det bæredygtige alterbord her

Hun tiltrådte stillingen som graver ved Kongsted Kirke den 1. marts. I den
korte periode, hun har været ansat, har hun allerede fået sat sit eget præg. Det gælder for eksempel på kirkegården, hvor hun på nedlagte gravsteder og andre bare pletter har plantet forskellige blomster.

»Vi har en idé om, at vi gerne vil være mere selvforsynende. Det har den ekstra fordel, at der kommer flere farver på kirkegården, og det er noget, der tiltaler de mange mennesker, der kommer her,« siger Sisse Hartmann og fortsætter:

»Det er en stor tilfredsstillelse at tænke naturens gang ind i arbejdet. Jeg bliver glad, hver gang jeg finder noget, jeg kan bruge. Når jeg går i skoven, finder jeg altid et eller andet, og med det samme prøver jeg visuelt at tænke det ind i en dekoration. Måske jeg er lidt nærig, for jeg har virkelig svært ved at smide ud, men det handler om at finde nye måde at bruge gamle ting på,« siger Sisse Hartmann

Tænk nyt.
Hun opfordrer sine graverkolleger til at gøre det samme.

Læs mere om det bæredygtige alterbord her

»Alle kan finde ud af det. Det er blot et spørgsmål om at have modet til at tænke nyt, for når det gælder pynt i kirken, er der en tilbøjelighed til at tænke lidt for klassisk. Det er der ingen grund til, for folk er vant til at se spændende dekorationer andre steder, og for mig er det fedt, at vi som kirke kan træde lidt over de gamle linjer,« siger Sisse Hartmann.