Seneste nyheder
Nyheder

Fra krematorium til frokoststue: Nyt provstikontor i Næstved indviet

Døden er tæt på livet i Næstved Provstis nye lokaler. Sådan helt bogstaveligt.

Håndtryk, gaver, blomster, kage og boblevand.

På overfladen lignede det såmænd en reception som så mange andre.  Næstved Provstis åbent-hus-arrangement torsdag eftermiddag markerede flytningen fra kælderlejligheden i Glumsø til nye rammer på Østre Kapelvej 10 i Næstved.

Men også kun på overfladen. 

For døden er helt tæt på provstiets medarbejdere i de nyrenoverede lokaler.

Det er nemlig i det gamle krematorium i Næstved, at medarbejderne nu indtager deres frokost - helt præcist dér, hvor de gamle ovne stod.

- Det synes jeg jo faktisk, at der er noget smukt ved. At et sted, hvor døden har fyldt så meget kan komme til live igen, siger provst Anna Helleberg Kluge. 

Døden er dog fortsat helt tæt på. Kun en enkelt væg skiller frokoststuen fra det kølerum, hvor de afdøde bliver anbragt, inden de bliver kørt til det store krematorium i Ringsted. Det betyder, at også hverdagsbilledet omkring den nye arbejdsplads vil være konkret anderledes end i Glumsø.

- Når vi sidder i vores nye kontorer, så vil vi jo ofte se rustvognen køre forbi. Det erså fint. På den måde bliver vi dagligt mindet om, at døden er en del af tilværelsen, siger Anna Helleberg Kluge.

Renoveringen af Næstved Provstis nye lokaler gik i gang i august 2018 og stod færdigt til tiden. Her er blandt andet indrettet fem nye kontorlokaler til bl.a. provsten, provstisekretæren, provstikonsulenten og en præstevikar. Anna Helleberg Kluges mand, Thomas Kluge, har udsmykket væggene med nærbilleder af interiør fra provstiets kirker.  

BILLEDE: Anna Kluge holder tale ved receptionen i det gamle krematorium.  

- rabi