Seneste nyheder
Nyheder

Folk bliver trygge, når de møder korshærspræsten

Interview med korshærspræst Anne Kathrine Clausen, Holbæk.


Tekst og foto
Bo Nygaard Larsen

Hun brænder for sit arbejde. Siden den 6. marts i år har Anne Kathrine Clausen været ansat som korshærspræst i Holbæk, og for hende er der tale om et drømmejob.

Læs også: »jeg er en død, der er på orlov i livet«

»Stillingen passer godt til mit temperament. Jeg kan godt lide de skæve historier, og som kristne har vi en pligt til at gøre en forskel for samfundets svageste,« siger Anne Kathrine Clausen.

Hun forlader sit kontor, går rundt om Skt. Nikolai Kirke og ind gennem den lille dør i muren til Kirkens Korshærs bygning.

»Det er perfekt, at vi ligger så tæt på hinanden. Det gør det meget nemmere at være præst, fordi jeg på den måde hurtigt kan komme i kontakt med dem, der ønsker en samtale,« siger hun.

Mange samtaler. I rygeskuret uden for varmestuen får hun da også lige vekslet et par ord med et par af brugerne. Mest om løst og fast, men dog nok til at sende et signal om, at præsten altid er til rådighed.

Læs også: »der er fortsat et behov for Kirkens Korshær«

»Jeg oplever, at folk omkring varmestuen er nysgerrige, når jeg kommer som præst. De bliver trygge og åbner posen, og derfor bruger jeg megen tid på sjælesorgssamtaler. Nogle gange er det bare en hurtig snak i døren, andre gange en meget længere samtale,« siger hun og fortsætter.

»For mig er det vigtigt, at jeg har folks tillid. Sådan er det i Kirkens Korshær, hvor vi ikke fælder dom over det liv, andre lever. Vi har ikke et mål om at få folk i behandling eller ændre på deres liv. Vi møder folk, hvor de nu engang er. Det er ikke sikkert, at vi kan fjerne deres lidelse, men vi kan i det mindste bevidne den og søge at lindre den så godt som muligt. Jeg tror, at vores tilgang er befriende for dem.«

En sammensat stilling. Anne Kathrine Clausens stilling er på 85 procent. Korshærsdelen fylder 35 procent, og det samme gør sognepræstedelen ved Skt. Nikolai Kirke. De resterende 15 procent bruger hun som diakonipræst i hele Holbæk Provsti.

»Der er arbejde nok til at være korshærspræst på fuld tid, men med denne sammensatte stilling får jeg et godt indblik i, hvordan sognene tænker diakoni,« siger hun og fortsætter:

»Det gør sig også gældende her i Holbæk, hvor menighedsrådet har en stor forståelse for det, jeg laver. Det giver mig en tryghed og en ro i arbejdet og en forståelse for, at jeg er præst for dem alle.«

Fællesskabet i Kirkens Korshær. I sit arbejde oplever hun, hvordan brugerne af varmestuen har omsorg for hinanden.

»Der er et stærkt fællesskab omkring Kirkens Korshær. Brugerne er optaget af hinandens tilværelse, og når én dør, rykker de tættere sammen, fordi de kan afspejle sig selv i den afdødes liv. Det giver mig som korshærspræst mulighed for mange samtaler, som jeg ikke vil være foruden,« siger Anne Kathrine Clausen.