Seneste nyheder
Nyheder

Fisk, fjord og folkekirke 

Skabelsestidsgudstjensten sætter i år fokus på biodiversitet. Naturvejledere og præster inviterer til oplevelsesrig søndag. Tag med den 22. september.

Få oplevelser, indsigt og viden om den helt nære biodiversitet, når naturvejledere og præster sammen tilbyder en helt særlig dag i Roskilde.

Det sker søndag den 22. september kl. 15.30 – 18.00

Det er gratis at deltage.

Det sanselige, spirituelle, fantasifulde, praktiske og det naturlige kommer alt sammen i spil denne søndag eftermiddag. Først med naturvejledere, der fortæller om biodiversitet på Roskilde Havn, senere med en helt særlig ”biodiversitets-gudstjeneste” i domkirken og endelig en smuk kunstoplevelse i provstehaven.

- Det er på tide at finde glæden og den positive kampgejst, der kan gøre afvikling til udvikling. Denne søndag den 22. september vil stå i artsmangfoldighedens tegn, hvor vi sammen med nationalparken sætter fokus på biodiversitet – både i nærområdet og ude i verden, siger sognepræst Martin Ishøy, der er blandt arrangørerne. Han tilføjer, at omdrejningspunktet for dagen er biodiversitet og fejring af naturens mangfoldighed.

Det er Nationalpark Skjoldungernes Land, biskoppen i Roskilde Stift og byens kirker, der står bag arrangementet Fisk, fjord og folkekirke.

Arrangementet begynder i Roskilde Oplevelseshavn kl. 15.30, hvorfra præster og naturvejledere følger alle deltagere op gennem byparken til en anderledes gudstjeneste i Roskilde Domkirke kl. 17. Det hele slutter kl. 18 med kunstoplevelsen på Provstemarken. Alt sammen inden for kort gå-afstand. 

Klima i kirken

Det er ikke tilfældet, at biodiversitetsgudstjenesten falder den 22. september. I september måned markerer kirker overalt i Europa den periode af kirkeåret, der kaldes skabelsestiden, hvor klima og miljø knyttes særligt til Gud som skaber.

Flere danske kirker afholder i denne periode særlige gudstjenester med fokus på menneskets rolle og ansvar for klodens fremtid. Det gælder også i Roskilde, hvor domkirken gennem en årrække har lagt hus til gudstjenester med klima og biodiversitet som omdrejningspunkt.

Roskilde Domkirke har i flere år afholdt arrangementet Vintersolhverv i samarbejde med Nationalpark Skjoldungernes Land. Arrangementet ’Fisk, fjord og folkekirke’ er opstået i et fælles ønske om at sætte fokus på biodiversitet i lokalområdet og bane vej for en fælles, bæredygtig fremtid.

Håb og handling

Klima og biodiversitet er for alvor kommet på dagsordenen det seneste år, og med rapporten fra FN’s Biodiversitetspanel IPBES er det ikke et positivt billede, der tegner sig af klodens sundhedstilstand.

- Derfor er det vigtigt, at vi er med at sætte gang i en mental omstilling, der handler om håb og handling i stedet for frygt og magtesløshed, siger Martin Ishøy.

For Martin Ishøy er det helt naturligt, at biodiversitet indgår i en kristen tankegang. Han henviser til bibelens skabelsesberetning, hvori Gud ikke kun byder menneskene, men også fugle og fisk at blive frugtbare og talrige. Han ser biodiversiteten som grundlag for store oplevelser, dyb mening og vild taknemmelighed:

»Hvor er dine værker mange, Herre! Du har skabt dem alle med visdom, jorden er fuld af dit skaberværk. Her er det store og vidtstrakte hav, med sit mylder, umuligt at tælle, både små og store dyr« (Salme 104).

- rabi

- foto (Ole Malling og Rasmus Birkerod)

FAKTA:

Skabelsestiden løber mellem første september og fjerde oktober. 
 

I denne tid fokuserer mange europæiske kirker på første trosartikel, der handler om Gud som himlens og jordens skaber. 
 

Gudstjenesterne med fokus på klima, biodiversitet og mad til verden foregår i Roskilde Domkirke med nye vinkler hvert år. 

Roskilde Domkirke afholder i år arrangementet i samarbejde med Natio-nalpark Skjoldungernes Land søndag den 22. september fra kl. 15:30-18:30.