Seneste nyheder
Nyheder

Efter norsk besøg i domkirken: Vi vil også lave konfirmandtræf

Delegation fra Norges mest berømte kirke, Nidarosdomen i Trondheim, fulgte med onsdag. Nu vil de lave konfirmandtræf i 2020. 

TEKST & FOTO: Rasmus Birkerod

Ideen om konfirmandtræf er nu måske på vej til at få sit nordiske gennembrud. Dommen var i hvert fald klar onsdag aften, efter at den norske delegation på otte personer (billedet) fra Nidarosdomen i Trondheim deltog i konfirmandtræffet i Roskilde Domkirke onsdag.  

- Vi er alle sammen positive. Vi kan jo se, at de unge er glade. Det inspirerer os rigtig meget, sagde Odd Erik Stendahl, der er kateket og ungdomsrådgiver for biskoppen i Nidaros bispedømme og fortsatte:

- Det er selve sammensætningen, som gør det her til et så specielt arrangement. Det, at det sker i domkirken. Det, at det sker sammen med så mange andre. Det, at så mange oplever akkurat det samme - akkurat nu. Samtidig sker det i en form, et sprog og med musik, som de unge genkender, vurderede en Odd Erik Stendahl. Tydeligvis klar til at lave konfirmandtræf i Trondheim:

- Vi har arrangementer i Nidarosdomen hver dag, så nu skal vi hjem og have booket i hvert fald to ledige dage i 2020 – gerne i januar eller februar, tilføjede han.

Hvad er den væsentligste årsag til, at I har fået interesse for konfirmandtræffet?

- Det er konceptet ”du er ikke alene”. Dette, at konfirmanderne ser, at de er en del af noget større. Det er et vigtigt element. Vi kan give vores konfirmander en unik oplevelse, som de ikke ville kunne få noget andetsteds.

Odd Erik Stendahl fortæller, at udfordringerne med de unges tilknytning til kirken ligner de danske.

- Der er også i Norge mange, som ikke kommer i kirke, men som alligevel har et syn på kirken, som hører fortiden til. Vi oplever også, at færre kommer i kirken for at blive konfirmeret. Det er ikke en stor nedgang fra år til år, men ser du udviklingen over en periode på 5-10 år, så er der en klar tendens, siger Odd Erik Stendahl og lader forstå, at tanken om et konfirmandtræf dermed også har en væsentlig PR-værdi. 

- Vi ønsker også at være synlige. Om ikke på nationalt plan, så i hvert fald i de regionale medier. Vi ser efter måder, hvor vi kan vise, at vi relevante for de unge.

Den norske delegation ankom onsdag, overværede konfirmandtræffet hele dagen og tog tilbage igen til Trondheim torsdag.