Seneste nyheder
Nyheder

Du ved vel, at du er betydningsfuld

Kirke Hyllinge Kirke åbnede dørene for drop-in-dåb en almindelig torsdag i sommerferietiden. Og folket kom for at lade sig døbe.

Tekst og foto: Otto Lundgaard

Torsdag den 19. juli lignede det, den var: en sommerdag som alle andre. At Dannebrog blafrede med den blå himmel som baggrund var heller ikke et ualmindeligt syn; men når kirken flager på hel, er det gerne et vink om, der sker noget i kirken, noget der samler os. Netop denne torsdag eftermiddag fra kl. 15 og tre timer frem skete der noget – endog noget nyt – i Kirke Hyllinge Kirke.

”I København har de gjort det med stor succes, så vi tænkte, at det kunne være, det også var en god idé på landet”, stod der at læse i kirkebladet. ”Har du tænkt på dåb? Har du lyst, men ikke fået det gjort? Så er der en enestående mulighed denne sommerdag.” Og der var flere – ja, mange, der denne dag greb muligheden og lod sig døbe ved drop-in-dåb. Så mange, at der slet ikke var plads til pauser mellem dåbshandlingerne i den halvanden time, hvor Stiftsbladet kiggede forbi.

Modsat det kendte billede fra søndagens højmesse og lørdagens dåbsgudstjeneste, hvor dåben finder sted som en offentlig kirkelig handling, så er drop-in-dåben en mulighed for at komme ind fra gaden og blive døbt. Det lyder enkelt, og det er det også. Det kræver således heller ikke tilmelding, hvilket kirkens præster Lars Munch og Mette Griffenfeldt Merrald også havde meddelt de interesserede, der havde ringet i dagene op til torsdagen.

Det, som en drop-in-dåb kræver, er mennesker. Mennesker til at være der, mennesker til at tage imod, mennesker til at følge på vej med et Fadervor, et smil og en sang.

Præsterne havde den dag fordelt arbejdet mellem sig, således at Mette, reglementeret klædt i ornat, forestod dåben og efterfølgende vejledte i valg af dåbsbibel, mens Lars, reglementeret klædt i civilt sommerdress, tog imod, noterede sig dåbskandidatens navn, faddernes navne og adresser samt dåbskandidatens salmeønske og naturligvis CPR-nummer, således at der med præstesekretærens hjælp kunne leveres en dåbsattest et kvarters tid efter.

Graveren og gravermedhjælperen, begge sommerligt klædt i hvidt, tog imod og bød på frugt og koldt at drikke i våbenhuset, og ved kirkens klaver sad organist Dan Hemmer og ledsagede Miriam Jul Rasmussens sang, der var lagt omkring hver eneste dåb: Til indledning på dåben sang vi en salme efter den døbtes eget valg, og til indledning på de første skridt i den døbtes nye, kristne liv gav Miriam, ledsaget af Dan, en sang.

En af sangene, skrevet af svenske Ingemar Olsson, bærer den fine titel: ”Du ved vel, at du er betydningsfuld” – og alene titlen rummer det kristne evangelium om, at Gud elsker os først og betingelsesløst. Sangen kan høres i en optagelse fra Kirke Hyllinge Kirke, og det skulle I tage at gøre: https://www.youtube.com/watch?v=h0139BDfvGs

Stiftsbladet tog fra kirke med det klare indtryk, at det ikke er sidste gang, der tilbydes drop-in-dåb i sognet.

Vil I læse mere om denne nye dåb, så bringer vi en længere artikel i bladets decemberudgave.