Seneste nyheder
Nyheder

Det er en god idé at tælle kirkegængerne

Det siger biskop Peter Fischer-Møller. I Halskov Sogn har de gode erfaringer med kirketællingen.


Tekst Bo Nygaard Larsen Foto folkekirken.dk

Hvor mange kommer der til sognets gudstjenester, foredrag, koncerter og andre aktiviteter? Med Kirketælling har stiftets sogne en god mulighed for at dokumentere søgningen, og for biskop Peter Fischer-Møller giver det god mening.


»Som folkekirke skal vi være bedre til at evaluere vores arbejde. Ved at tælle antal folk til gudstjenester og arrangementer kan menighedsrådene få et unikt materiale over, hvor stor interessen er for det kirkelige arbejde. Med en brugbar statistik vil det være lettere at finde frem til, hvad der virker, og hvad der ikke gør, og hvilke tidspunkter der passer bedst til det lokale sogn‚« siger Peter Fischer-Møller.

Gode erfaringer i Halskov. Det er Jacob Støvring enig i. Han er sognepræst i Halskov Sogn – et af de sogne, der er flittige brugere af Kirketælling.

»Jeg er glad for, at vi indberetter vores tal. Det giver os et billede af, at det ikke ser så slemt ud, som vi kunne tro. Det er klart, at der er gudstjenester, hvor der ikke kommer så mange, men med statistikken kan vi se, at det mere er en undtagelse. Derfor bruger vi tallene som et internt arbejdsmateriale,« siger Jacob Støvring.

Én gang om året evaluerer sognets personale tallene.

»For mig er der ikke noget odiøst i det. Jeg går også ind og ser, hvor mange besøgende, der er på vores hjemmeside, for det kan kun være i vores egen interesse at vide, om det, vi gør, har opbakning,« siger Jacob Støvring.
 
Mangler at indberette. Langt de fleste sogne i Roskilde Stift er tilmeldt Kirketælling. Men en stor del af dem får ikke indtastet oplysningerne med deltagerantallene, og derfor opfordrer Peter Fischer-Møller til en fornyet indsats.

»Det er vigtigt, at vi nu får sat turbo på tællingerne. Der kan være mange grunde til, at man ikke har indberettet, men det afgørende er, at vi sammen ser frem,« siger han.

Konkret sker indtastningen via sogn.dk – enten via en computer eller SMS. Hvert sogn har sin egen sognekode, og det er den, der er adgangen til Kirketælling.

SMS. I Halskov Kirke er det kirketjener Marianne Christensen, der står for indberetningerne. Og hun er glad for systemet.

»Det er meget nemt og på ingen måde besværligt,« siger hun.

Halskov Kirke bruger som regel SMS-løsningen. På de dage, hvor kirken har en gudstjeneste eller et arrangement, får Marianne Christensen om morgenen en SMS.

»Hvis det er en gudstjeneste, indtaster jeg oplysninger cirka midtvejs i tjene-
sten. Det tager omkring et minut, og så er jeg færdig,« siger Marianne Christensen.

Tilbage i bispegården i Roskilde glæder Peter Fischer-Møller sig over de elektroniske muligheder, Kirketælling giver. Samtidig slår han fast, at de indsamlede oplysninger kun er til brug for sognene.

»Der er dem, der hævder, at Kirketælling er sat i verden for, at stifterne kan kontrollere og overvåge sognene. Intet kan være mere forkert. Der er kun tale om interne informationer for sognene. Men det er også vigtige informationer, der er med til at give den nødvendige dokumentation for arbejdet,« siger Peter Fischer-Møller.