Seneste nyheder
Nyheder

Biskoppens månedsbrev til stiftet

Peter Fischer-Møller ser tilbage på arbejdet den seneste måned og frem mod de kommende uger. 

September bød blandt andet på festgudstjeneste i Hørve i anledning af den nye reformationsdør, Hein Heinsen har lavet til kirken. Og skabelsestidsgudstjeneste i Domkirken i samarbejde med Nationalparken. 

Jeg fik lov at prædike ved begge lejligheder, og jeg glæder mig over på den måde at blive mindet om, at jeg som biskop også er præst og bliver brugt som præst til gudstjenester, andagter, samtaler - og en gang imellem også til en kirkelig handling som nu her i september, hvor jeg var blevet bedt om at forestå bisættelsen i Tårbæk Kirke af en af mine afdøde forældres venner – vist den sidste, der havde kendt mig fra jeg kom til verden.

Præstestillinger

I stiftet har der været slået en håndfuld præstestillinger op, og jeg har været til orienterende møder med menighedsrådene. Det er en glæde på den måde at komme omkring i stiftet, og det er glædeligt, at vi stadig kan tiltrække kvalificerede ansøgere, selvom vi også kan mærke, at antallet af ansøgere er faldet betydeligt. Men situationen hos os er ikke kritisk, som den er nogle steder i Jylland, hvor præstestillinger slås op to og tre gange uden at tiltrække ansøgere.

Arbejdsmiljø

I Kirkeministeriet havde valget og udnævnelsen af en ny regering sat en del arbejde på pause. I september gik det for alvor i gang igen. Det betød for mit vedkommende møder omkring præsters arbejdsmiljø. Her er jeg medlem af den kirkeministerielle arbejdsgruppe om præsters psykiske arbejdsmiljø. Desuden er jeg formand for et særligt projekt, som blev iværksat sidste år, der skal udvikle nogle metoder til at imødegå nogle af de arbejdsmiljømæssige problemer en del præster slås med. 

Det kan være grænseløst arbejde, konflikter, stress eller store følelsesmæssige belastninger. Alt det her kan der faktisk gøres noget ved, vi kan forebygge at præster bliver syge, og der er hjælp at hente for dem, der er blevet syge. Det er vigtigt for de berørte præster, og det er vigtigt for Folkekirken, som har brug for præsterne og deres indsats.

Jeg er også med i et udvalg, der arbejder med at nyformulere en lønpolitik for præster. Det er også interessant og tager en hel del tid og en del møder.

Haven

I september har vi også plukket æbler ned og lagt dem i garagen, samtidig med at vi nyder at snuppe et par håndfulde hindbær hver morgen til at pynte på havregrynene, og vi presser nedfaldsæbler sammen med gulerødder og rødbeder til velsmagende og vitaminrig juice.

Her i oktober synger drivhuset på sidste vers med tomater og agurker. Det har været en rigtig fin sæson. Og geoginerne står og stråler i al deres farvepragt som om de tænkte, at det nu virkelig gælder om at give den gas inden nattefrosten gør en ende på hele herligheden.

Island

Jeg er blevet inviteret til at holde oplæg om vores arbejde med Grøn Kirke ved Arctic Circles møde på Island her i oktober. 

Jeg glæder mig til i den forbindelse at gense Island og mine gode bispekollegaer deroppe. Bente har kunnet tage en uges ferie og tager på egen regning og risiko med, så vi sammen kan opleve den storslåede islandske natur. 

En af mine gode kolleger spurgte, om ikke det ville være passende, at jeg som grøn biskop forhørte mig på Vikingeskibsmuseet, om vi kunne låne Havhingsten til turen, så jeg kunne undgå flyvningen og den dermed forbundne CO2 udledning. 

Jeg er sikker på, at det ville have vakt en vis opmærksomhed, men vores hird her på stiftet (stiftspersonalet) er ikke så søstærke, og de er heller ikke nok til at bemande alle årerne, og så mener stiftskontorchefen også, at der er opgaver, der skal løses her i Roskilde i oktober. 

Det blev altså ved tanken, og jeg må se at komme til rette med min klimasamvittighed, når jeg nu hele to gange skal flyve til Nordatlanten her i oktober, da der ud over mødet i Arctic Circle om en fælles bæredygtig fremtid, også er bispemøde for de danske biskopper (inklusiv biskopperne på Færøerne og Grønland) på Færøerne. 

Jeg synes det giver rigtig god mening grundigt at overveje sit forbrug af flyrejser, men jeg synes også det er vigtigt at kunne deltage i internationalt og nordisk samarbejde, og så må jeg se at få lagt nogle penge til side til plantning af skov, der kan kompensere for mine flyrejser.

Peter Fischer-Møller