Seneste nyheder
Nyheder

Biskop ved åbning af moske i Roskilde: Religioner har godt af kritik.

Den nye moske i Roskilde åbnede Kristi Himmelfartsdag. Biskop Peter Fischer-Møller holdt tale ved åbningsceremonien.

En ny moske på 1.050 m2 står nu klar i Roskilde.

Den blev Kristi Himmelfartsdag officielt åbnet ved en festlig lejlighed, hvor ca. 300 medlemmer af den tyrkiske menighed i byen deltog.  Biskop Peter Fischer-Møller var inviteret til at holde tale ved indvielsen sammen med blandt andre borgmester Joy Mogensen.

Peter Fischer-Møller viede en stor del af de 10 minutters taletid til sit fokus på religionsdialog:

- Kristendom og Islam er forskellige religioner. Vi udtrykker vores tro på Gud på hver vores måde. Men forskellene i tro skal ikke stå i vejen for, at vi kan genkende og anerkende hinanden som medmennesker og medborgere, sagde han og fortsatte med at sætte ord på moskeens indvielse:

- Med bygningen her træder I tydeligere ud i det offentlige rum med jeres religion. I udsætter jeres religiøse traditioner for kritik, debat og samtale. Det tror jeg er frugtbart, og jeg vil glæde mig til både her og i Domkirken og andre steder her i Roskilde at fortsætte samtalen med jer om forskelle og ligheder mellem islam og kristendom.

Biskoppen pointerede, at religioner netop har godt af kritik.

- Vores religiøse forestillinger har godt af at blive udsat for kritik. Kun sådan kan de fortsætte med at være vigtige kilder for vores personlige tro og kun sådan kan religiøse traditioner være til fortsat inspiration i samfundsudviklingen, sagde Peter Fischer-Møller og fik som de øvrige talere efterfølgende klapsalver fra de fremmødte.

Biskoppen sluttede talen med at udtrykke sin bekymring over den politiske udvikling i Tyrkiet, hvor religionsfriheden er kommet under pres - og fortsatte: 

- Jeg er også bekymret over de afledte konflikter mellem forskellige grupper af mennesker med tyrkisk oprindelse, vi har oplevet her i landet. Det er mit håb at denne nye smukke AYASOFYA moske her i Roskilde kan være et gæstfrit samlingssted for alle muslimer af tyrkisk oprindelse og et åbent mødested for byens borgere.

Du kan læse hele biskoppens tale her.


TEKST OG BILLEDE: Rasmus Birkerod