Seneste nyheder
Nyheder

Årets pinsefisk: Jomfruhummer

Jomfruhummeren er årets pinsefisk. Det offentliggjorde biskop over Roskilde Stift, Peter Fischer-Møller, tirsdag, i Torvehallerne i København.

Symbolikken i jomfruhummerens røde farve ligger lige for, mener biskoppen.

- Jomfruhummeren ligner med lidt god vilje en orange flamme som den, der brændte over hovederne på disciplene, sagde han under talen i Torvehallerne.

Husker med maven

Det var den tidligere biskop i stiftet, Jan Lindhardt, der indførte traditionen med at spise pinsefisk. For danskerne husker med maven, sagde han. Deri fandt han forklaringen på, at danskerne udmærket er klar over, hvorfor vi holder jul og påske, mens færre mennesker kan gøre rede for pinsens kristne indhold – nemlig fejringen af Helligånden.

Peter Fischer-Møller pegede i talen også på evangeliets fokus på fisken.

- De første af de 12 disciple, der sluttede sig til Jesus og fulgte ham, var fiskere. Noget af det sidste de huskede fra deres samliv med ham var, at han efter sin død og opstandelse havde siddet og stegt en fisk ved bredden af Genesareth sø.

Symbolet

Kernen i det disciplene senere fortalte videre til resten af verden forkortede de ned til en trosbekendelse, der lød sådan her: Jesus Kristus Guds Søn Frelseren. 

- Forbogstaverne i de fem ord dannede ordet IKTYS, som betyder FISK på græsk. Og det blev de kristnes symbol, før man fandt på at bruge korset som kendetegn på kristendommen, fortalte Peter Fischer-Møller.

SE HELE BISKOPPENS TALE HER:


TEKST: Rasmus Birkerod

FOTO: Colourbox