Seneste nyheder
Nyheder

72 præster til landemode

Dansk kulturhistorie, tradition og kirkefest var synlig midt i Roskilde, da stiftets præster onsdag var samlet til årets landemode.

Et par turister hev kameraet frem. En håndværker kiggede op. To små piger pegede. 

De fik nemlig alle et usædvanligt syn, da 72 præster fra Roskilde Stift i fuld ornat brød med det normale bybillede og gik i procession fra Konventhuset og ind i Domkirken.

Turisterne, håndværkeren og pigerne blev vidner til årets landemode, hvor biskoppen inviterer alle præster i stiftet til samling, gudstjeneste og efterfølgende spisning.

Landemode - ikke mode

Ordet ”landemode” har intet som helst med ordet "mode" at gøre. Det kommer derimod fra gamle danske ord for møde, ”mot”. 

Landemodet går i virkeligheden tilbage til tiden fra før Reformationen, hvor det var et særligt møde kun for adelen. Men i 1618 blev der på foranledning af Sjællands daværende biskop, H.P. Resen, indført to årlige møder for biskop og provster. Møderne blev kaldt for provstemoder, men senere blev også de kaldt for Landemode.

I 1809 blev det tilladt for biskoppen at invitere alle præster i stiftet med til landemodet.

Nye provster

Under gudstjenesten i domkirken holdt provst Anne Bredsdorff fra Greve-Solrød Provsti prædiken. 

Efterfølgende blev to nye provster officielt indsat. Nemlig Anna Kluge, der er ny provst i Næstved og Karin Bundgaard Nielsen, der er ny provst i Ods og Skippinge Provsti. 

Klokken 13.30 mødtes de 12 provster og biskoppen til officielt møde i Landemodesalen i det gule palæ. 


TEKST & FOTO: Rasmus Birkerod