Seneste nyheder
Nyheder

3000 konfirmander slår lige nu til i Roskilde Domkirke

Det handler om Reformationens 500-års-jubilæum, når unge fra hele Roskilde Stift frem til fredag kommer til det store Konfirmandtræf i Roskilde Domkirke.


Tekst Bo Nygaard Larseb Foto Christina Molbech
Billedtekst Finn Dyrhagen, tidligere provst i Holbæk Provsti, fortæller om nadveren ved en af de fire poster i Domkirken

Nogle har været her, andre er på vej. I alt vil der frem til fredag gå 2.973 konfirmander gennem dørene til Roskilde Domkirke og det store Konfirmandtræf. været gået 2.973 konfirmander genne


I år er det 500 år siden, at Martin Luther satte Reformationen i gang, og derfor er det indlysende, at konfirmanderne skal blive klogere på dens betydning. Titlen for træffet er Slå til – med direkte henvisning til den dag i 1517, hvor Luther slog sine 95 teser op på kirkedøren i Wittenberg.

»Ifølge legenden skulle en dreng have råbt ’slå til’, da han så, at Luther var ved at slå teserne op,« siger Stinna Ahrenst, der er religionspædagogisk konsulent i Roskilde Stift. 


Konfirmanderne er gode nok, som de er. For hende er der også andre grunde til, at Konfirmandtræf har denne hårdtslående titel.

»Luther kæmpede i sin tid med at slå til. Han søgte hele livet efter en Gud, han kunne slå til overfor, og han var overbevist om, at det gjaldt hans sjæls evige frelse. Konfirmanderne bombarderes med krav og søger at slå til og må kæmpe for det på alle fronter i deres liv, men i kirken og gennem kristendommen får de at vide, at de slår til og er gode nok, som de er, gennem troen på Gud og Kristus,« siger Stinna Ahrenst.

Igen i år bliver Konfirmandtræf lavet i samarbejde med Rollespilsakademiet. Claus Raasted, der er en af Akademiets to stiftere, glæder sig til at lære konfirmanderne mere om Reformationen.

»Nogle gange bliver jeg spurgt hvad kristendom og rollespil har med hinanden at gøre. Svaret er ret enkelt. Rollespil handler om at sætte sig i andres sted og tænke udfra et andet perspektiv end sit eget. At give de unge muligheden for at tænke udenfor sig selv og på en legende måde tage stilling til nogle af de vigtige spørgsmål – det synes vi er vigtigt. Og det er en af grundene til, at vi hvert år ser frem til Konfirmandtræf,« siger Claus Raasted.

 

Reformationens centrale indsigter. Stinna Ahrenst ser frem til fire gode dage i Domkirken.

»Vores mål er at gøre Reformationens centrale indsigter og kristendomsforståelse relevant for nutidens konfirmander på en sådan måde, at vi bygger bro fra de eksistentielle temaer i konfirmandernes liv til reformationens indsigter og opdagelser. Vi vil arbejde reformatorisk både hvad angår form og indhold, sådan at Luthers arbejdsmetoder og religionspædagogiske fokus på for eksempel kunst, nye medier og udtryksformer vil gå igen både i undervisningsmaterialet og ved besøget i Domkirken,« siger Stinna Ahrenst.