Fortsæt til hovedindholdet
Arkiv 2022
Nyheder

Folkekirkens Nødhjælp fejrer 100 år på Himmelske Dage

I år fejrer Folkekirkens Nødhjælp 100-års jubilæum. Det fejrede organisationen med en økumenisk festgudstjeneste på Himmelske Dage i Roskilde


Tekst: Sidsel Drengsgaard
Foto: Rune Hansen

"100 år med håb og handling".

Den overskrift satte generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Birgitte Qvist-Sørensen, på fejringen af organisationens jubilæum, der i dag fandt udtryk i en økumenisk festgudstjeneste i Roskilde Domkirke. 

Kirken var fyldt, og det kunne man høre, da den første salme blev sunget:

"Den signede dag med fryd vi ser, af havet til os opkommer..." lød det side om side med "O day full of grace, which we behold, Now gently to view ascending...".

Det var nemlig muligt at være med i gudstjenesten, selvom man ikke taler dansk. Program, sange og prædiken var oversat til engelsk, ligesom både dansk- og engelsktalende bad kirkebønnen sammen. 

 

Borgmester i Roskilde, Tomas Breddam, deltog i jubilæumsgudstjenesten. 

Jubilæumsgudstjenesten trak mange til domkirken lørdag eftermiddag midt under Himmelske Dage i Roskilde.

Klar til procession ledt af biskop Peter Fischer-Møller og generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Birgitte Qvist-Sørensen.

Kirkebønnen blev ledt af præst i Folkekirkens Nødhjælp, Birthe Juel Christensen, præst i Folkekirkens Nødhjælp, Jørgen Thomsen, præst i den anglikanske kirke i København, Smitha Prasadam og luthersk præst og generalsekretær i Zimbabwes kirkeråd, Kenneth Mtata. De tre førstnævnte ses på billedet. 

"Det lys sendes vi ud af kirken med, ud i verden for at sætte det i stage, så det kan lyse over det liv, vi deler med hinanden og alt levende," sagde biskop Peter Fischer-Møller i sin prædiken. 

 

Et jubelår

Der blev læst fra 3. Mosebog kapitel 25 om jubelåret, som generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Birgitte Qvist-Sørensen, i sin indledning kædede sammen med det at fejre jubilæum. I den jødiske tradition holdt man jubelår hvert halvtredsindstyvende år. Det var et helligt år, hvor slaver og gældbundne skulle frigives og minde israelitterne om, at de ikke ejede jorden, men forvaltede den på vegne af Gud.

Biskop over Roskilde Stift, Peter Fischer-Møller, tog tråden op i sin prædiken, hvor han prædikede over Jesu ord i Johannesevangeliet kapitel 8, vers 12 : "Jeg er verdens lys. Den, de følger mig skal aldrig vandre i mørket, men have livets lys."

"Dette lys spejler selve skabelsens lys, og det vender radikalt og nyskabende op og ned på den kendte orden, så stenene lægges til side og fanger sættes fri, så der bliver bragt godt nyt til fattige og udråbt et jubelår som en forsmag på det Guds rige, som Jesus indvarslede. Det lys sendes vi ud af kirken med, ud i verden for at sætte det i stage, så det kan lyse over det liv, vi deler med hinanden og alt levende," lød det.

Læs hele biskoppens prædiken her

Og han tilføjede:

"Sådan som Folkekirkens Nødhjælp har gjort det i 100 år."
 

Jubilæumssalme og chiafrø fra Kenya

Herefter sang menigheden en ny salme af Lisbeth Smedegaard Andersen, som hun har skrevet i anledningen af jubilæet.   

"Du spør mig om håbet – hvad er det 
en længsel en stemning en storm? 
en lysstribe ud over havet 
en skygge der søger sin form? 
men bedst som du tænker der ingenting er 
så findes det 
håbet 
så findes det dér."

Og selvom salmen var ny, var den ikke ukendt, for salmesangen lød smukt og højt i den gamle katedral. 

Og at håbet kan findes mange og uventede steder, blev understreget af en lille håbshilsen, som alle deltagere modtog, da de senere forlod domkirken - en lille pose med chiafrø dyrket i Kenya. 

Eller håbsfrø, som de kalder dem i Folkekirkens Nødhjælp. Det lille frø ser ikke ud af meget, men det er umådeligt rigt på næring og kan dyrkes på steder, som er tørkeramt. Derfor kan disse frø gøre en verden til forskel i lande som eksempelvis Kenya. Og på den måde kan de være med til at skabe en bæredygtig forandring  - og alle deltagere i jubilæumsgudstjenesten kan med denne lille gave, blive mindet om vigtigheden af både håb og handling, alt imens de forsøger at følge den vedhæftede opskrift på chiagrød.
 

International kirkebøn 

Men inden deltagerne fik denne lille håbsgave kunne de sammen med præst i Folkekirkens Nødhjælp, Birthe Juel Christensen, luthersk præst og generalsekretær i Zimbabwes kirkeråd, Kenneth Mtata, præst i Folkekirkens Nødhjælp, Jørgen Thomsen og præst i den anglikanske kirke i København, Smitha Prasadam bede om fred og retfærdighed i verden, for jorden og dens rigdomme og for Danmark.

Herefter fulgte en læsning fra Johannes Åbenbaring kapitel 21, vers 5:

"Og han, der sidder på tronen, sagde: »Se, jeg gør alting nyt!« Og han sagde: »Skriv! For disse ord er troværdige og sande."

Menigheden blev stående efter læsningen, og biskoppen lyste velsignelsen. 

Processionen af de medvirkende biskopper og præster gjorde klar til udgang - og orglet stemte an til Sten Kaalø og Erling Lindgrens salme "Gå i mørket med lyset":

"Gå i mørket med lyset. 
Gå i visheden om 
ikke at gå alene. 
Gå med lyset. Kom!"

Salmens seks vers fungerede som postludium, mens menigheden fulgte efter processionen ud af Peter Brandes kongeport. Og salmen blev sunget igen og igen, indtil alle deltagere - med en lille pose chiafrø i hånden og hvem ved, måske håb i hjertet - gik ud på Domkirkepladsen, hvor solen skinnede på en blå himmel. 

 

Himmelske Dage


Danmarks største kirkefestival er en fælleskirkelig begivenhed, der finder sted hvert tredje år i Kristi himmelfartsferien. Her kan man opleve koncerter, talks, debatter, udstillinger, gudstjenester og vandreture mm. I 2022 er Roskilde Stift vært for festivalen, der er forankret i Danske Kirkers Råd. 

 

Læs mere her 

Besøg Himmelske Dages hjemmeside