Fortsæt til hovedindholdet
Arkiv 2022
Nyheder

Biskoppen ved afskedsreception: TAK, TAK, TAK

Det var en taknemlig Peter Fischer-Møller, der holdt afskedsgudstjeneste og reception i Palægården efter 14 år som biskop over Roskilde Stift


Tekst: Sidsel Drengsgaard
Foto: Rune Hansen

Palægården dannede søndag eftermiddag ramme om en festlig afskedsreception for biskop Peter Fischer-Møller, der går på pension efter 14 år i embedet. 

Receptionen fulgte efter en festgudstjeneste i Roskilde Domkirke, der på én og samme gang markerede stiftets 1000-års jubilæum og udgjorde Peter Fischer-Møllers afskedsgudstjeneste. 

LÆS MERE OM FESTGUDSTJENESTEN HER 

Palægården lå badet i sol og var fyldt til randen af præster, provster, biskopper, samarbejdspartnere, familie og venner, der ønsker at takke biskoppen for de mange ting, han har bidraget med i de 14 år, hvor han har stået i spidsen for Roskilde Stift. 

Først fyldte koret RØST palægården med toner fra den danske salme- og sangskat, og herefter ledte provst for Køge Provsti Jens Elkjær Petersen kyndigt forsamlingen - og biskoppen - gennem en længere talerække. 

"Nu fejrer vi jo stiftets 1000-års jubilæum, og Peter, du har så været med i 1,4 procent af stiftets historie," indledte han inden ordet blev givet videre. 

Se glimt fra receptionen og læs uddrag fra talerne i billedserien herunder:
   

Fremmødet til receptionen var stort - her ses en gæst med en særudgave af Stiftsbladet under armen. En udgave af bladet, hvor der ses tilbage på de 14 år, hvor biskop Peter Fischer-Møller har stået i spidsen for Roskilde Stift.

Provst for Køge Provsti Jens Elkjær Petersen ledte slagets gang til receptionen i Palægården. 

Biskop over Helsingør Stift, Peter Birch, i samtale med rektor for Folkekirkens Uddannelses- og videnscenter, Hans Vium Mikkelsen.  

Dagens første tale til den afgående biskop blev holdt af departementschef i Kirkeministeriet, Christian Dons Christensen.

Her lød det blandet andet: "Først og fremmest tak for et godt samarbejde. Du er åben, glad og lyttende. Du er simpelthen godt selskab."

Lidt drillende lød det også fra departementschefen:

"Du ved jeg elsker effektiviseringer og jeg forudser, at bispemøderne kan blive godt og vel 25 procent kortere, når du er gået af. Ej, spørg til side, du har altid haft noget på hjertet, solide argumenter og en stor kærlighed til folkekirken."

Biskoppens engagement i klimasagen blev også italesat:

"Det grønne bliver den røde tråd i dit virke - og du vil blive husket som den grønneste blandt ligemænd. Som 13-årig fik du din første Kowa kikkert, og du har kigget begejstret på skaberværket lige siden. Du har båret den på alle mulige tidspunkter - og sikkert lige så ofte som bispekorset. Dit engagement er tårnhøjt - og det skal ikke bare blive ved snakken. Det kommer blandt andet til udtryk i Folkekirkens Grønne Omstilling."

Og endnu lidt godmodig drilleri blev det til: 

"Da du blev valgt, sagde du, at du ville være stiftets indenrigsminister, man kan undre sig over, at du ikke castede dig selv som miljøminister. Men du har øje for, at det er vigtigt, at dem, der er i folkekirken, skal trives."

Og, fortalte departementschefen, har biskoppens engagement, fra tid til anden, givet dem mere arbejde i ministeriet.   

"Du har set stort på både den ene og den anden regel - og det har vi så måttet leve med i kirkeministeriet," sagde han med et smil på læben. 

Biskoppens rummelighed blev også fremhævet:

"Der har været opsigtsvækkende sager om eksempelvis reinkarnation. Man kan sige, at sager om folkekirkens rummelighed har det med at forfølge Peter Fischer-Møller. Men det er svært at tænke sig, at folkekirken kunne være bedre tjent end med dig - du som er ærkegrundtvigsk." 

Han rundede af med at takke for varme, rummelighed, åbenhed og engagement - og Peter Fischer-Møllers livslange indsats for folkekirken. 
 

Mogens Kjær var generalsekretær for Danmission i årene 2002 til 2016 og arbejdede tæt sammen med Peter Fischer-Møller fra 2010, da biskoppen blev formand for missionsorganisationen. 

"Vi vil gerne takke dig for dit kolossale engagement," lød det fra Mogens Kjær.   

Formanden for stiftsrådet, Bodil Therkelsen, var den næste i talerækken. 

"Du gik aktivt ind i arbejdet i stiftsrådet fra dag ét, og har siden lagt stor vægt på samvirket her," lød det fra formanden. 

Hun fremhævede biskoppens særlige engagement i grøn kirke, religionsdialog samt arbejdet i stiftsudvalget "Kirke på vej".

"I alt dette er den røde tråd fællesskab. Du har på samme måde ønsket, at vi skulle skabe kirken i fællesskab. Også siger du selv, at vi ikke skal bygge siloer. Kirken skal ud i samfundet."

Herefter fik Ribe-biskoppen Elof Westergaard ordet for at overbringe en hilsen fra bispekollegiet. 

Han fortalte om en samtale mellem de to tænkere, Bruno Latour og Hartmut Rosa, der i kølvandet på corona-krisen taler om "at genopdage verden".

"Og det at genopdage verden er på mange måder kendetegnende for dig, Peter. Du har været særligt optaget af den grønne omstilling - og af det menneskelige fællesskab."

Elof Westergaard mener, at Peter Fischer-Møller er og har været mere idealistisk end han selv. 

"Og jeg sætter stor pris på din idealisme," sagde han og fortsatte:

"Du er en god kammerat. Du er lyttende og empatisk. Du har gjort det nemt, at blive en del af bispekollegiet for de af os, der er kommet til efter dig. Tak for samarbejdet fra os alle sammen!" 


 

Domprovst Anne-Sophie Olander Christiansen holdt tale på vegne af provstekollegiet i stiftet. 

Hun sagde til biskoppen, at hun vidste, at selvom han er en festabe og nyder alt det, der sker i tiden, så har han svært ved at tage i mod al den ros, som går ham i møde i disse dage. 

"Men du har selv sagt mange gange, at vi skal tage andres ord for gode varer. Så du skal ikke tænke, at vi smører tykt på, som du siger. Du skal tage rosen til dig med glæde og taknemlighed over alt det, du fik og alt det, du fik lov til at give. Og det er ikke så lidt!"

Hun fortsatte:

"Du har samvittighedsfuldt arbejdet for Roskilde Stift i 14 år. Du har haft stor betydning for os alle sammen. Du imponerer med at huske navne og detaljer - og vores stift er stort. Der er vist ikke tal på alle de gudstjenester, samtaler, debatter og arrangementer, som du har deltaget i. Du har skænket kaffe og insisteret på dialogen."

Du efterlader os med stærke rødder, lød det fra domprovsten. 

"Og du har haft mod og mandshjerte til at bekende kulør, og dermed har du vist en vej."

Til slut mindede hun biskoppen om, at præster, provster og biskopper jo har det hele til låns.

"Så nu skal du hjem til haven, familien og vennerne. Af hjertet tak og Guds velsignelse til dig og dine kære."   

Med en pose bispe-rug fra Rügen, takkede pastor og dr. Martin Holz biskoppen på vegne af alle præster i Rügen Provsti. Gennem en årrække har der været en venskabs- og samarbejdsrelation mellem Rügen Provsti i Nordtyskland og Roskilde Stift. 

Bispe-rugen skulle kirken på Rügen levere til Roskilde-bispen, dengang de var underlagt det sjællandske bispedømme. 

"Dengang var det en form for skat - i dag er det en tak," sagde han. 

Provst for Holbæk Provsti, Detlef Von Holst, oversatte fra tysk til dansk.    

Den katolske biskop i Danmark, Czesław Kozon, takkede Peter Fischer-Møller for godt samarbejde - på egne vegne, på vegne af Den Katolske Kirke i Danmark samt Danske Kirkers Råd, hvor Peter Fischer-Møller var formand fra 2019 og indtil for nylig.   

"Vi som katolikker og lutheranere står over for store fælles udfordringer. For eksempel sekulariseringen. Selv om vi er uenige om ting, er der mere, der samler os. Og du har gjort dit til at samle os. Der skal lyde en rigtig stor tak til dig!"

Stiftets religionspædagogiske konsulent Stinna Ahrenst og formand for religionspædagogisk udvalg, Jens Elkjær Petersen, takkede i fællesskab biskoppen for hans store engagement i det religionspædagogiske arbejde og i særdeleshed det årlige konfirmandtræf.

"Du har været med fra begyndelsen og været engageret," lød det. 

De fortalte, hvordan han trofast - hvert år - har sat tre eftermiddage af til at møde konfirmander fra hele stiftet i domkirken. 

"Det kan man ikke forvente af en biskop. Men du har virkelig været med til at gøre troen levende for dem, der kommer efter os. Og det har betydet meget for mange af konfirmanderne. Nogen mente endda, at de havde givet en high-five til selveste paven, så stort var det for dem."

Som tak fik biskoppen overrakt en lille udgave af den due, der altid hænger i domkirkens loft under konfirmandtræffet. Og den var fæstnet på en natursten fra Roskilde Fjord.  

 

Ole Bjerglund Thomsen, sognepræst i Haslev Sogn og Freerslev Sogn og nyudnævnt provst i Tryggevælde Provsti, takkede biskoppen for samarbejdet i flere forskellige regi. 

Der lød en tak på vegne af tillidsmandkollegiet, for samarbejdet i Præsteforeningen og i stiftets arbejdsmiljøgruppe. 

"Tak fordi, du har stået stå der, hvor man kan være sikker på, at man får øretæver. Tak for dit fokus på uddannelse og tak for dit opgør med solistkulturen."

Og han fortsatte:

"Tak for din oplagthed. Og tak for ord - også mange ord," sagde han med et smil og høstede en latter fra forsamlingen. 

"Tak for din indsats for præsters vilkår og din insisteren på fællesskab. Tak for kaffe og icebreakers til svære møder. Tak for troen på samtalen, for tydelighed - og stædighed."

Han afrundede med ordene:

"Tak for åbenhed i overmål - tak for ånd!"    

TAK, TAK, TAK! 

Sådan lød det fra biskop Peter Fischer-Møller efter festgudstjenesten, de mange fine ord, korsangen og den receptionen i Palægården.

"Det har været fantastisk at være her i 14 år. Det er jeg dybt taknemlig for."

"Jeg har gjort mit bedste - også de gange, hvor det ikke er lykkedes helt. Tak til alle her. Tak til menighedsråd, præster og provster i stiftet. Og tak til Gud - og Bente. 1000 tak!"