Fortsæt til hovedindholdet
Arkiv 2022
Nyheder

Åbningsgudstjeneste med besøg fra vikingetiden

Flere end tusinde mennesker var samlet i Byparken i Roskilde til Himmelske Dages åbningsgudstjeneste. Den var startskuddet til den store fælleskirkelige festival, der finder sted i Roskilde i disse dage 

Tekst: Sidsel Drengsgaard
Foto: Rune Hansen
Video: Maria Albrechtsen(øverst i artiklen) og Henrik Helms(nederst i artiklen)
 


"Det dufter lysegrønt af græs
i grøft og mark og enge."

...og i Byparken i Roskilde.  

Det fristedes man i hvert fald til at supplere med, da omkring 1500 mennesker i eftermiddags sang disse linjer fra Carl David Wirséns skattede sommersalme under Himmelske Dages åbningsgudstjeneste i Byparken i Roskilde. 

Folk stod og sad. På tæpper og liggeunderlag og nogle havde medbragt en klapstol.

Fra scenen bød sognepræst i Vor Frue og Vindinge Sogne, Sofie Frost Bondorf, og præst i Vineyard Roskilde, Simon Hoel Mortensen, velkommen. 

Og lidt senere lød det fra scenen - i biskop over Roskilde Stift Peter Fischer-Møllers prædiken:  

"Det er himmelsk at være samlet så mange mennesker her i Byparken. På tværs af landet. På tværs af verdensdele og kulturer. På tværs af kirkesamfund."
 

Besøg fra vikingetiden

Men inden biskoppen overtog scene og mikrofon blev gudstjenesten indledt med procession, bedeslag og introitus ved et stort kirkekor, der var samlet til lejligheden. 

Og - med et besøg fra vikingetiden!

På en storskærm kunne man se biskop Peter Fischer-Møller iagttage to børn fra vikingetiden komme sejlende på Roskilde Fjord, lægge til kaj og begive sig mod Roskilde og mod Byparken. 

Og pludselig stod de to vikingebørn på scenen. Lidt fortumlede. For hvor var de dog landet?

Her kunne sognepræst Sofie Frost Bondorf hjælpe dem lidt på vej - og de blev enige om, at "vi skal turde rejse ud sammen - og gribe fremtiden med håb". 
 

En salme til Himmelske Dage i Roskilde

Herefter blev endnu en salme sunget i fællesskab. Og ikke en hvilken som helst salme, men en salme skrevet særligt til Himmelske Dage i Roskilde 2022. Den er komponeret og forfattet af Arne Andreasen, der er komponist, digter og tidligere højskolelærer.  

"Vi er strejfet af himlen, vi bærer den med som et kærtegn og håb for i morgen som et blafrende lys der kan skinne i nat og vise os vej til i morgen," lød det både højt og smukt fra den store menighed, der både stod og sad - på græsset, på tæpper og medbragte klapstole.

Og salmen forkyndte på poetisk vis temaet for Himmelske Dage i Roskilde, der lyder "Grib fremtiden". 
 

Måske vil de gribe fremtiden med os?

Temaet foldede biskoppen også ud i sin prædiken, der fulgte efter evangelielæsningen, hvor den katolske biskop Czeslaw Kozon og præst i den anglikanske kirke i København, Smitha Prasadam, læste fra Johannesevangeliet kapitel 4, vers 5 til 15 om Jesu møde med den samaritansk kvinde ved brønden. 

"Vikingerne slog sig ned her i Roskilde for mere end 1000 år siden. Fordi der var en god havn til deres vikingeskibe - og de ligger her endnu. Og fordi der var kilder her i byen. Her var rigeligt med frisk vand. Nu vender deres børn tilbage til Roskilde igen. Måske fordi de har fået at vide, at her er godt vand i kilderne. Det er der nu desværre ikke mere. Kildevandet er ikke længere drikkeligt. Måske fordi de vil have os med på togt. Måske fordi de vil gribe fremtiden sammen med os," sådan indledte biskoppen sin prædiken. 
 

 
Fremtidsfrygt - og evangeliets gode råd

Og han fortsatte:

"Fremtiden. Er den ikke ret skræmmende? Det tror jeg i hvert fald godt den kunne være for et par vikingebørn for 1000 år siden. I et samfund uden skoler og hospitaler, og helt uden McDonalds og KFC."

Og, tilføjede han, fremtiden kan også være skræmmende for os i dag - og i den forbindelse kan der være gode råd at hente i dagens tekst. Biskoppen pegede på fire perspektiver: 

  • Vi skal genkende hinanden som medmennesker på tværs af vores forskelligheder.
  • Vi skal turde tale sammen, turde lytte til hinanden, og lade samtalen føre os steder hen, vi ikke selv havde kunnet forestille os.
  • Vi skal vinde mod til at stå ved vores egne fejl og mangler, så vi ikke tror, at alt der går galt er de andres skyld.
  • Vi skal ikke holde liv og fortællinger for os selv, vi skal dele, hvad vi har og får, med hinanden, og særligt med dem, der har for lidt til at kunne klare sig selv.

Efter at have udfoldet perspektiverne yderligere, rundede han af:

"Evangeliets glæde er til deling. Ja, vores kristne tro lever ved at blive delt. Som vi gør det, når vi holder Himmelske Dage i Roskilde i dag og de kommende dage. Når vi lytter og fester og glæder os sammen. Giv den gas! Amen."   

Læs hele biskoppens prædiken her

Og den opfordring tog menigheden med det samme til sig, da der under Dy Plumbecks salme "Hold håbet op" blev sendt store badebolde formet som jordkloder ud blandt menigheden. De blev kastet rundt til både børn og barnlige sjæles store fornøjelse.

Efter fadervor og velsignelse, fik både formandet for landskomitéen og lokalkomitéen ordet:

"Vi er glade for, at I er kommet hertil alle sammen. Velkommen! Det siger jeg på vegne af Roskilde Stift, lokalkomitéen og alle de udvalg, der har arbejdet, tænkt og holdt møder for at forberede nogle indholdsrige dage," lød det fra formanden for lokalkomitéen, sogne Elsebeth Garde Kjær 

Efter postludiet, der blev sunget af koret, blev alle indbudt til kirkekaffe i byparken ved otte stationer, hvor sogne fra hele Roskilde Stift serverede dampende kaffe og småkager. 

Nu er Himmelske Dage 2022 i gang! 

 

Himmelske Dage


Danmarks største kirkefestival er en fælleskirkelig begivenhed, der finder sted hvert tredje år i Kristi himmelfartsferien. Her kan man opleve koncerter, talks, debatter, udstillinger, gudstjenester og vandreture mm. I 2022 er Roskilde Stift vært for festivalen, der er forankret i Danske Kirkers Råd. 

 

Læs mere her 

Besøg Himmelske Dages hjemmeside