Arkiv 2021
Nyheder

Vinder af Palladiusprisen 2020 og 2021

Telefonlinje for børn og unge vinder årets Palladiuspris 


Af Sidsel Drengsgaard
Foto: Rune Hansen

Palladiusprisen 2020-2021 går til telefonlinjen "Hånden på hjertet" og præsten, der står bag initiativet, Kristina Hermansen.  

Palladiusprisen - en stor og en lille - overrækkes hvert år på Stiftsdagen til en person eller et projekt fra Roskilde Stift, som har været til gavn for mennesker lokalt, i provstiet eller i hele stiftet. Grundet corona-situationen uddeles priserne i år for både 2020 og 2021. 

Vinderen af den store palladiuspris, Kristina Hermansen, er sognepræst i Sct. Peders Kirke i Næstved Provsti og tog i foråret initiativ til telefonlinjen "Hånden på hjertet" for børn og unge mellem 10 og 14 år i Næstved Provsti. 

Telefonlinjen er ikke et terapeutisk tilbud, men et tilbud om en fortrolig samtale med en voksen. Det man i kirkens sprog kalder for sjælesorg: Omsorg for sjælen.  

Sognepræst i Sct. Peders Kirke i Næstved Provsti, Kristina Hermansen, er initiativtager til telefonlinjen “Hånden på hjertet”, hvor børn og unge mellem 10 og 20 år kan ringe og få en fortrolig samtale med en præst.   

På Næstved Provstis hjemmeside kan man læse om en af bevæggrundene for tilbuddet

"I Næstved Provsti bliver der hvert år konfirmeret cirka 800 konfirmander. Lægger man det sammen med bare de sidste to til tre årgange, er vi pludselig oppe på rigtig mange unge mennesker, som har været i kontakt med en præst. Derfor er telefonlinjen ikke kun for konfirmander, men for alle børn og unge mellem 10 og 20 år, som kæmper med store og tunge tanker alene."    

Læs mere om telefonlinjen her.

Du kan også læse TV2Østs artikel om telefonlinjen her. 

Stiftsrådsformand Bodil Therkelsen siger om valget:

"Dette arbejde er et levende bevis på håb, der er udsprunget af corona-situationen."

Kristina Hermansen er utrolig taknemlig for prisen. 

"Tusind tak, jeg er meget rørt. Og jeg er meget taknemmelig for at være præst i Næstved Provsti, hvor vores motto er "Mere end du tror". Med det motto, kan der også komme noget godt ud af en meget svær situation. Det kan der, fordi, vi løfter hinanden i provstiet," sagde en meget glad prismodtager.   


I år uddeles to små Palladiuspriser

Palladiuskomitéen har i år valgt at kåre to vindere af den lille palladiuspris. Det har været en mulighed, da man i 2020 grundet corona ikke uddelte priser. 

Den éne af de to små palladiuspriser blev i dag overrakt til koret UP, der er et kor for psykisk sårbare som stiftets projekt "Kirke på vej" tilbyder i samarbejde med Psykiatrisk Center Sct. Hans i Roskilde. 

Koret ledes af Nina Leinum Nørgaard i samarbejde med Katrine Phil Sode - og modtager støtte fra TrygFonden indtil årsskiftet.
 

Korleder Nina Leinum Nørgaard modtager pris, blomster og hæder, der overrækkes hende af biskop Peter Fischer-Møller og domprovst Anne-Sophie Olander Christiansen. Foto: Rune Hansen

En af korsangerne, Nicolai Høst Olsen, fortæller, hvad koret betyder for ham: 

"Når jeg skriver mine egne sange, får jeg en unik chance for at udtrykke mine tanker, følelser og oplevelser. Når man har en psykisk lidelse at kæmpe med, kan det være svært at forklare for andre, og der er det nemmere, når jeg formulerer en sangtekst og kan male nogle billeder, som folk kan forstå og relatere til," udtaler han til Sjællandske Medier.   

Kanal Roskilde besøgte i 2020 koret. Nedenfor kan i se deres indslag om UP:


Den anden af de to små palladiuspriser går til projektet "Nordrup Kirkeskov" og de to ildsjæle bag projektet, menighedsrådsmedlemmerne Karin Egebjerg og Johannes Hansen. 

Prismodtagerene Karin Egebjerg og Johannes Hansen. Begge medlemmer af menighedsrådet - og ildsjælene bag projekt "Nordrup Kirkeskov". Foto: Rune Hansen.     

Nordrup menighedsråd i Ringsted-Sorø Provsti kunne i 2016 indvie den nye skov på kirkens 11,47 hektarer jord til glæde for hele lokalsamfundet. Sjællandske Medier var med ved indvielsen. 

Der arbejdes fortsat med grøn drift af både kirkeskov og kirkegård i Nordrupøster-Farendløse-Sneslev-Ørslev Pastorat. 

Skoven er åben for alle og her er gode stier, bålhytte, borde og bænke. Kirken holder også gudstjenester og arrangementer i kirkeskoven. I efteråret 2020 var Sjællandske Medier igen på besøg - du kan finde artiklen her.

Kirkeskoven ved Nordrupøster Kirke i Ringsted-Sorø Provsti blev indviet i 2016. Der arbejdes fortsat med grøn drift af både kirkeskov og kirkegård i pastoratet. Foto: Nordrupøster-Farendløse-Sneslev-Ørslev Pastorat.   

Palladiusprisen


Palladiusprisen - en stor og en lille - overrækkes hvert år på Stiftsdagen til en person eller et projekt fra Roskilde Stift, som i kirkelig sammenhæng har været til gavn for mennesker lokalt, i provstiet eller i hele stiftet. 


Vinderne, som er indstillet på opfordring, modtager en Palladius-statuette, en sum på henholdsvis 10.000 og 5.000 kroner samt naturligvis æren.

 

Vinderne kåres af stiftets Palladiuskomité, der består af formand for Stiftsrådet, Bodil Therkelsen, biskop Peter Fischer-Møller samt domprovst Anne-Sophie Olander Christiansen. 

 

Prisen blev indstiftet i 2002 af den daværende Roskilde Stiftsfond på foranledning af biskop Jan Lindhardt.