Arkiv 2021
Nyheder

Roskilde Stift 1000 år

Næste år er det 1000 år siden, at Roskilde Stift blev grundlagt. Det fejrer vi den 28.- 30. januar 2022. Sæt kryds i kalenderen allerede nu


Af Sidsel Drengsgaard

For 1000 år siden – i 1022 – blev bispesædet i Roskilde nævnt ved navn for første gang!

Det fejrer vi ved en stor jubilæumsfestlighed i weekenden den 28. til den 30. januar 2022.

Her kan man opleve historiens vingesus, når der opføres middelalderdrama i Roskilde bymidte, nyde liv og vigør – og musikalske indslag – på jubilæumsmarked i Palægården, hvor man kan købe en lang række produkter produceret i forbindelse med jubilæet. Den lokale slagter fra Asnæs byder på jubilæumspølser, og lokale bryggerier sælger øl, cider og whisky. 

Overskriften for fejringen er ”Kirke & Samfund i 1000 år”.
 

Festgudstjeneste med dronningebesøg

I samarbejde med ROMU indbydes der til foredrag, hvor blandt andre forfatteren Anne Lise Marstrand-Jørgensen vil fortælle om sin roman ”Margrete I”.

Domkirken byder også indenfor til aftensang og festgudstjeneste, hvor Hendes Majestæt Dronningen deltager. 

Sæt allerede nu kryds i kalenderen og hold øje med stiftets hjemmeside og kommende nyhedsbreve for yderligere information og program for fejringen. 

I december udgives et jubilæumsmagasin, der sendes til alle, der abonnerer på Stiftsbladet.

 

Derfor fejrer vi jubilæum i 2022


For 1000 år siden – i 1022 – underskrev en gruppe mænd et dokument, der dokumenterede, at Knud den Store og abbed Leofric fra klostret i Ely i England byttede et stykke land med hinanden.
 

En af de mænd, der bevidnede byttehandlen, var Gerbrand, biskop af Roskilde. Han var formentlig lige blevet udnævnt af Knud den Store til sit nye embede, og han underskrev sig Gerbrand fra Roskilde – det danske folks stift.
 

Det er første gang, at bispesædet i Roskilde nævnes ved navn.