Arkiv 2021
Nyheder
Ny præst i Vig Kirke på særlig opgave

Ny præst skal lave kirke for sommerhusgæster

Sognepræst Mette Kvistbo Bjerrum skal være med til at skabe rammerne for projekt ”Kirken i Sommerlandet”, der skal gøre folkekirken i Odsherred Provsti mere relevant for sommerhus-menigheden


Tekst og fotos: Rasmus Birkerod

Sommerhus-Danmark er ved at gøre klar til endnu en højsæson. På præstekontoret over for Vig Kirke følger Mette Kvistbo Bjerrum med.

Hun er her i foråret ansat til i samarbejde med provsten at være med til at forløse Odsherred Provstis ambition om at skabe en endnu mere relevant folkekirke for sommerhusgæsterne.

"Nu vil jeg lære området godt at kende her i den første højsæson. Det er udgangspunktet. Så planlægger vi en proces derefter," siger 48-årige Mette Kvistbo Bjerrum.
 

Var stewardesse i 10 år

Hun blev færdig som teolog i januar 2020. Hun har gennem et helt liv arbejdet med mennesker. Først i service- og rejsebranchen som stewardesse i 10 år for SAS. Siden som skolelærer i Vanløse. Hun blev indsat som præst i Vig Kirke i påsken i år.

Nu glæder hun sig til at komme i gang med projekt ”Kirken i sommerlandet”.

"Jeg havde corona, da jeg læste stillingsopslaget, så jeg havde god tid til at læse det, mens jeg lå i isolation. Men jeg kan jo se, at der er et uforløst potentiale i kirken i sommerlandet, så det bliver spændende at være med til at bygge det op fra begyndelsen," siger hun. 
 

Rapport: Sommerhusgæster vil kirken

Det uforløste potentiale var også en af de bemærkelsesværdige konklusioner, som antropolog Marianne Houmøller-Jørgensen drog, da hun for to år siden udgav ”Kirken i Sommerlandet”. Her pegede hun i den 243 sider lange rapport på, at: "sommergæsterne oplever et behov for kirken og et ønske om dens tilstedeværelse i sommerlandet".

Rapporten er relevant læsning for alle provstier og sogne i feriedanmark. Naturligvis også i Odsherred, der er Danmarks største sommerhuskommune. Her bor godt 33.000 indbyggere fast. Men når alle sommerhuse er belagt, så stiger befolkningstallet til op mod 150.000. 

"Jeg kan sagtens se perspektivet i projektet. Dåbstallene i København og Helsingør stifter er faldende. Mange af indbyggerne i stifterne har sommerhus her. Hvis vi i Odsherred giver vores sommerhusgæster et positivt møde med kirken, som de kan tage med sig hjem, så er der jo rent faktisk en mulighed for, at evangeliet kan komme mere ud," siger Mette Kvistbo Bjerrum.

Hun mener desuden, at projektet rammer ind i noget, der er i samklang med tiden.

"Det er min fornemmelse, at folk efterspørger en tilværelse med mere tid til det nære."


Første tiltag i sommeren 2022

Hun vil nu give sig tid til at iagttage sommersæsonen i Odsherred, inden hun i et samarbejde med provst Karin Bundgaard Nielsen lægger rammerne for det videre forløb. Et samarbejde, som provsten glæder sig meget til.

"Hun har evnen til at sætte sig ind i det her projekt samtidig med, at hun kan det der med at sætte en finger i jorden og have en fornemmelse for virkeligheden. Jeg er meget glad for, at vi har fået Mette Kvistbo Bjerrum ansat," lyder det fra provsten.

Begge håber at kunne sætte de første konkrete tiltag i søen, som møder virkeligheden i sommeren 2022.