Arkiv 2021
Nyheder
Billede af Mark Jensen

Mark Jensen: Sådan er det at sidde i provstiudvalget 

Der følger både indflydelse og arbejde med en plads i provstiudvalget, fortæller Mark Jensen, der efter sidste valg blev valgt ind i provstiudvalget i Køge Provsti. Særligt en detalje ved arbejdet overraskede ham


Tekst og foto: Rasmus Birkerod

Mark Jensen sidder i provstiudvalget i Køge Provsti.

Han tager imod på terrassen hjemme i Herfølge. Han er oprindelig skolelærer, 15 år på Hastrupskolen og siden konsulent for skole- og ungdomsvejledningen i Køge og Vallø kommuner. Sidste år stoppede han som leder af Ungdommens Uddannelsesvejledning i Greve, Køge, Solrød og Stevns efter 16 år i stillingen.

Spørger man ham, hvad der har overrasket ham mest ved at sidde i provstiudvalget, lyder svaret: 

"Dagsordenerne. Jeg har nu ellers set mange dagsordener i mit civile arbejdsliv. Tro mig. Men det her var alligevel alvor."

Sætningen bliver sagt et glimt i øjet og et tonefald af jysk underdrivelse.

Og han lader forstå, hvad det handler om. Dagsordener er af voksne størrelser i et provstiudvalg. Typisk med 100 siders bilag. Nogle gange mere, fortæller han.


Begyndte i menighedsråd

Han blev i 2017 valgt i menighedsrådet for første gang.  Kort efter blev han opfordret til at stille op til provstiudvalget.

"Provstiudvalget? Jeg tænkte, hvad er det nu lige, det er for noget? Det pudsige er, at min kone faktisk har siddet i provstiudvalget tidligere, men det var jo bare nogle møder hun gik til. Jeg var ikke helt bevidst om, hvad det var," fortæller han med et grin.

Nu er det gået op for ham, hvor meget indflydelse, der i virkeligheden ligger i provstiudvalget.

"Den centrale økonomi i folkekirken ligger i provstiet. Jeg tror, at provstiudvalget er et større omdrejningspunkt i folkekirken, end man lige er klar over," siger Mark Jensen, der i dag også er formand og kontaktperson i Herfølge Menighedsråd.

Tro og provstiudvalg hænger sammen

Mark Jensens engagement i kirken er i samklang med hans tro.  Han er vokset op på Randerskanten med sin mor og mormor, hvor der hver aften blev bedt Fadervor som det sidste inden sovetid. Derfor betød det noget, at begge hans børn og svigerbørn valgte at få børnebørnene døbt – endda i Herfølge Kirke.

"Jeg blev meget glad. Det giver jo ligesom sådan en beskyttende boble omkring børnene, siger han efter lidt betænkningstid."

Det er også tro, livssyn og kristne værdier, der er årsagen til, at Mark Jensen finder mening i at arbejde i provstiudvalget.

"Du er mere end dig selv. Den tankegang skal vi have ud til folk. Det betyder også, at kirken er mere end dit eget sogn," siger Mark Jensen.
 

Hvordan skal vi fremover være kirke?

Udover dagsordenernes størrelse, så erkender han, at det har overrasket ham, hvor meget i provstiudvalget, der handler om tal, økonomi og budget. Men det fylder trods ikke det hele, fortæller han og tilføjer, at han glæder sig til nogle væsentlige diskussioner, der venter i provstiudvalget i den kommende tid.

"Kommunens udvikling har indflydelse på kirken, for eksempel på demografien. Så hvordan skal vi fremover være kirke? Passer vores organisation til den ny demografi her i Køge med mange tilflyttere? Skal alle sogne hver især sidde med deres regnskabsansvarlige? Skal hver lille kirkegård have deres egen graver? Eller kan vi have glæde af nogle større teams. Den diskussion i provstiudvalget bliver spændende," understreger Mark Jensen.

Og stiller han op igen ved det kommende valg?

"Selvfølgelig," lyder svaret.

Læs mere: Folkekirkens ”hemmelige” magtcentral

 

Eksempler på Mark Jensens opgaver i provstiudvalget:

 

  • Ejby Kirke laver præstegården om til sognegård
    "Jeg følger menighedsrådets byggeudvalgs arbejde. Går tilbage til provstiudvalget med den dialog, jeg har haft med byggeudvalget."

 

  • Kirkegårdspriser
    "Jeg er med i GIAS (GravstedsIndberetnings- og AftaleSystem, red.), som sætter takster på alt i forbindelse med kirkegårdspriser, så taksterne bliver ensartet i hele provstiet. Det gælder for eksempel priser på gravsteder med stående gravstene, gravsteder med en plade i jorden, buketter, granlægning til jul osv."

 

  • ERFA-grupper
    "Jeg har været med til at organisere, at de forskellige faggrupper i provstiet kan mødes og udveksle erfaringer. Vi kan tage nok så meget på kursus rundt omkring, men den største læring får vi mange gange, når vi lærer af hinanden."