Arkiv 2020
Nyheder
Jul med corona-restriktioner

Inspiration: Jul med corona-restriktioner 

Fyldte kirker til jul rimer ikke på corona. Få her en bred vifte af forslag til, hvordan man kan fejre højtiden på alternativ facon


Af Sidsel Drengsgaard

Rundt om i stiftet er præster, kirkefunktionærer, menighedsråd og frivillige i gang med at forberede julen 2020. Sådan er det hvert år ved denne tid, men i år er det alligevel helt anderledes. Corona-situationen gør det umuligt at fylde kirkerne, som vi plejer.

Københavns Stift har på baggrund af input fra alle landets stifter samlet et idékatolog med forslag til alternative måder at imødekomme den store efterspørgsel i forbindelse med julen på.

Klik dig rundt i idékataloget her:

Kreative hilsner

Digitale idéer

Idéer til udendørs fejring


Gode råd i en corona-tid

Hvad må man og hvad må man ikke? Det kan være svært at navigere i de mange corona-restriktioner. Københavns Stift har samlet en række gode råd om, hvad man skal tænke over, når man skal fejre jul i kirken med corona-restriktioner.

Når man holder gudstjeneste og arrangementer udendørs
Ved udendørsarrangementer gælder forsamlingsforbuddet. Det vil sige, at der max må være 50 personer samlet, når de står op - og med spredning, så afstandskravet på en meter også overholdes. Hvis man i det væsentlige sidder ned, må der være 500 personer samlet – med afstand. Hvis der bliver sunget, skal der være to meters afstand. Vær opmærksom på, at der gælder andre retningslinjer for begravelser/bisættelser.

Sådan er forsamlingsforbuddet pt. Men det kan hele tiden ændre sig, så husk at justere efter det gældende forsamlingsforbud.

Det er også vigtigt at gennemtænke, hvordan det kan foregå, hvis man vælger et udendørs arrangement. Kan præstens prædiken høres af alle? Hvordan skal deltagerne stå eller sidde? Hvordan kan salmerne synges i fællesskab, og hvordan forhindrer man, at folk rykker sammen? Hvad skal der ske, hvis vejret bliver dårligt. Vær især opmærksom på, at folk skal kunne komme forbi hinanden med god afstand ved indgangen til arrangementet.

Mundbind og hygiejne
Brugen af mundbind ændrer ikke ved disse krav. Det kan være en god idé at bruge mundbind, hvis man fx tilhører risikogrupperne. Men det giver ikke mulighed for, at der kan fx være flere personer samlet, eller at man kan være tættere sammen, end at afstandskravet bliver overholdt. Brugen af mundbind ændrer heller ikke på afstandskravet på ved sang.

Er der kaffe, småkager og andet spiseligt involveret i nogle af aktiviteterne, skal håndtering af dette ske med hensyntagen til risikoen for smitte. Overvej fx engangshandsker eller sprit, når der skal serveres eller pakkes hilsner. Køb småkager, karameller og lignende, der er pakket ind stykvis. 

Husk det gode samarbejde
Gudstjenester og arrangementer skal ske under overholdelse af sundhedsmyndighedernes krav og anbefalinger, og det er et lokalt ansvar at sikre dette. Det kræver godt samarbejde og dialog mellem menighedsråd, præster og medarbejdere – og inddragelse af medarbejdere i planlægningen af ekstra og anderledes aktiviteter.

Hvis der opstår tvivl om regler
Tag kontakt til provst eller stiftsadministration ved tvivlsspørgsmål.

Hold øje med og søg relevante svar i Kirkeministeriets retningslinjer

Find også uddybende svar på myndighedernes samlede hjemmeside