Arkiv 2020
Nyheder
Pighvaren er årets Pinsefisk 2020

Årets Pinsefisk 2020

Fiskehandleren fra HAV i Torvehallerne, Biskoppen over Roskilde Stift og Michelin stjernekokken fra Hotel Frederiksminde, Præstø – siger tak for valget af pighvar som årets Pinsefisk 2020

Traditionen tro har Danmarks Fiskehandlere kåret Pinsefisken 2020.

Men det er med Pinsefisken som med alt andet her i foråret, der bliver ingen fejring som normalt.

I de sidste mange år har det været Fiskeforretningen HAV i Torvehallerne som har stået for selve fejring på foreningens vegne. Med taler fra minister, biskoppen over Roskilde Stift og naturligvis fiskehandleren selv Tommy Raabo.

Men 2020 skal ikke undvære en Pinsefisk – så der har også i år været en afstemning på Danmarks Fiskehandlers facebookside.

Valget stod mellem følgende fisk Rødtunge – Lyssej – Havkat – Havtaske – Pighvar

Og det blev pighvar som løb med sejren

Fiskehandler Tommy Raabo fortæller om valget af pighvaren: det var gode kandidater alle fem, men jeg er glad for at det blev pighvar. Den kan det hele, enten som filet eller som hel fisk. Den kan komme på grill, dampes, steges, ja kort sagt alt og så er det havets Rolls Royce.

Fra Hotel Frederiksminde Præstø lyder det fra michelin stjernekokken Jonas Mikkelsen: fantastisk, det er min yndlings fisk og jeg er helt enig med Fiskehandler Tommy Raabo i, at det er havets Rolls Royce.

Biskop over Roskilde Stift Peter Fischer-Møller udtaler i forbindelse med kåringen af pighvaren: ”I mere end 20 år er der op til pinse kåret en PINSEFISK. På trods af corona vil det også ske i år, selvom det bliver uden fysisk festivitas. For fisk er ligeglade med corona og forsamlingsbegrænsninger. Fiskene svømmer på kryds og tværs af kloden forbundet af vandet i havene.

De minder os i de her corona-tider, hvor vi for at mindske smitterisikoen har lukket grænserne, om at livet her på planeten er til deling. Vi er alle sammen afhængige af hinanden og af andre levende væsner. Det minder fiskene os om. Og det minder pinsen i kirken os om.

Her hører vi om hvordan Jesus havde åbnet menneskers øjne og hjerter for alt levendes værdi, for hvert eneste menneskes værdi, og for hvor afgørende fællesskabet er for os. Han gik på tværs af alle de grænser man normalt satte i samfundet. Og det var blevet for meget for magthaverne. De havde fået ham dømt og henrettet som uromager og oprører. Men de havde ikke fået bugt med ham og hans kærlighed til denne verden og os mennesker.

Til pinse gik det for alvor op for hans venner. Flere af dem havde tidligere været fiskere. Nu blev de i stedet menneskefiskere. De brugte resten af deres liv på at fortælle at den Gud, som har skabt verden, og som havde vist dem sin grænseløse kærlighed i Jesus, stadig holder os alle sammen i live og puster ny inspiration i os

Derfor kan vi sammen glæde os over livet på den her fantastiske blå og grønne planet, og genkende hinanden som medmennesker. Den historie, de for 2000 år siden begyndte at fortælle til alle folk på alverdens sprog, fortæller vi stadig videre på. Den er lige så nødvendig og inspirerende i dag som dengang.

Det bliver vi mindet om til pinse. Det hører vi om og synger om i kirkerne.

Og det smager vi, når vi spiser pinsefisk. Grænseoverskridende pinsefisk.

Årets pinsefisk er PIGHVAREN som bl.a. svømmer rundt i Vesterhavet og Kattegat på tværs af de endnu lukkede grænser til vores nordiske og britiske naboer.

PIGHVAREN er en meget velsmagende fladfisk, som jeg helst tilbereder i ovn. Med grønne aspagers, nye kartofler og en håndfuld jomfruhummerhaler er det en himmerigsmundfuld.

Glædelig pinse!

Peter Fischer-Møller

Fiskehandler og Biskoppen skal så nu have sendt et bud til Fiskeriministeren med årets Pinsefisk,

 

Pinse Fisken blev skabt i 1999 mellem nu afdøde Biskop over Roskilde Stift Jan Lindhardt og Danmarks Fiskehandler