Arkiv 2017
Nyheder

Reformationsjubilæet set i bakspejlet

2017 er ved at rinde ud. Det samme er Lutheråret, hvor vi i den danske folkekirke - og overalt i den protestantiske verden - har fejret reformationsjubilæet. Det er med andre ord tid til at gøre status over et år med mange forskellige begivenheder og spændende tiltag. Vi har bedt biskop Peter Fischer-Møller om et bud på, hvad der har været nogle af højdepunkterne for ham.

Af Helle Brink / Jørgen Michael Rasmussen


Hvad har været den bedste oplevelse under årets reformationsfejring?

Det er svært at prioritere meget forskellige begivenheder i forbindelse med årets reformationsfejring.

Det var en stor oplevelse at være med ved den økumeniske markering som Det Lutherske Verdensforbund og Vatikanet havde planlagt i Lunds Domkirke d. 31/10 2016, og hvor Pave Frans, Biskop Younan og generalsekretær Martin Junge talte.

Det var herligt at have den 25 personer store delegation fra Det Lutherske Verdensforbund på besøg i Roskilde efterfølgende med samtaler om kirkerne og sekulariseringen - og særlig herligt at spise smørrebrød og drikke valnøddebrændevin sammen bagefter.

Det var festligt i marts at se kirkeminister Mette Bock og borgmester Joy Mogensen plante reformations-æbletræer på Stændertorvet. Det var bevægende at læse bibeltekster sammen med Nalja fra Libanon som en del af reformations-projektet Skriftens Stemmer, og det var herligt i forbindelse med en økumenisk andagt i Roskilde Domkirke at lyse velsignelsen synkront med biskop Kozon for 800 elever fra katolske skoler.

 

Hvad er den væsentligste virkning af reformationen set fra vores tid?

Det glædelige budskab: Du skal ikke fortjene dig en plads i livet eller i forhold til Gud.

Der er brug for dig, som du er - på trods af, at du er et uperfekt menneske. På en gang retfærdig og synder.

Og du har ikke brug for nogen melleminstanser mellem dig og Gud. Du kan selv folde dine hænder og henvende dig direkte  -det almindelige præstedømme.

 

Er der behov for en ny reformation af kirken, - og på hvilket område?

Ja. Kirken skal, for at kunne formidle evangeliet ind i nye tider og nye situationer, hele tiden være under forandring (ecclecia semper reformanda). I vores tid handler det ikke mindst om modet til ikke bare at invitere folk ind til gudstjenester og kirkelige arrangementer, men om at gå ud og møde mennesker, hvor de er. Og det handler om at bære evangeliet med sig ud i det liv, vi lever med hinanden ikke kun i de personlige relationer, men også i forhold til de samfundsmæssige udfordringer vi står overfor - klima, flygtninge, fattigdom & dannelse.