Arkiv 2015
Nyheder
Sorgkajak i Solrød giver mod på livet

Sorgkajak i Solrød giver mod på livet

Astrid Pedersen og Leif Ellerbek står bag det prisvindende projekt Sorgkajak i Solrød Sogn. 


Tekst Steen-Lynge Pedersen Foto Rune Hansen

Det regnede, og vinden var kold, da Djoan Jakobsen gik ud for at lege i de høje bølger i Køge Bugt.

»Jeg kom glad hjem efter halvanden time i bølgerne sammen med en fremmed kvinde. Vi væltede os rundt, grinede og havde det sjovt,« siger Djoan Jakobsen, der er lægesekretær og fra Køge.

Oplevelsen har gjort et stort indtryk på hende, der med glæde i øjnene fortæller om det forunderlige i at få brudt en travl og ofte sorgfuld hverdag.
»Jeg deltog i en sorggruppe, efter min mand døde. Det var en stor hjælp, men selv om jeg holdt op i sorggruppen, kan jeg godt være skrøbelig,« siger hun.

Derfor blev hun glad, da sognepræst Leif Ellerbek, Solrød Sogn, inviterede hende til at deltage i en kajakgruppe for mennesker i sorg.
»Jeg kan til tider føle mig handlingslammet og har det med at isolere mig. Så jeg blev glad, selv om jeg ikke vidste, hvad jeg gik ind til,« siger Djoan Jakobsen med et smil.

Drømmen blev virkelighed

Efter den første oplevelse med leg i vandet, har hun været med på ture i havkajak, der arrangeres af menighedsplejen i Jersie og Solrød i samarbejde med sorggruppen ved Karlslunde Strandkirke.

Ideen til projektet har Leif Ellerbek og sognemedarbejder, sygeplejerske Astrid Pedersen, Karlslunde Strandkirke, udviklet sammen.

»Vi har begge sorggrupper og talte en del om at kombinere sorgarbejde med oplevelser i naturen i havkajak,« siger Astrid Pedersen.

Rammen om de videre skridt blev et drømmeværksted, hvor de udvekslede ideer og drøftede praktiske ting, der skulle på plads. Inden de kom så langt, foreslog Leif Ellerbek, at Astrid Pedersen skulle prøve, om det var noget for hende at være på vandet. En kold dag i januar 2014 tog Astrid sine første skridt i tørdragt ud i bølgerne, og hun blev begejstret.

»Formålet er gennem leg og i trygge rammer at vænne deltagerne til bølgerne, så de ikke er bange for bølgerne, når de sidder i en kajak,« siger Leif Ellerbek.

Habil kajakroer

Astrid Pedersen er siden blevet en habil kajakroer, og henover sommeren var de to ildsjæle klar til at realisere tankerne om en kajakgruppe for medlemmer af de to menigheder.

»Sorgkajak er et tilbud til medlemmer, som deltager eller har deltaget i sorggrupper. Vi samarbejder med Solrød Kajakklub, og vi håber, at flere får lyst til ro kajak og ro sammen med andre,« siger Leif Ellerbek.

Han er selv en inkarneret kajakroer med trænercertifikat og flere kilometer i armene, og han lægger stor vægt på, at sikkerheden er høj, og at deltagerne roer i kajak i trygge rammer.

»Vi slapper af, holder pauser, spiser og snakker, selv om vi ikke kender hinanden. Det er specielt at sidde ude på vandet og dele hinandens sorg og oplevelser på turen,« siger Djoan Jakobsen.