Arkiv 2015
Nyheder
Kasias kirker er lige til at hænge op i vinduet

Kasias kirker er lige til at hænge op i vinduet

Det er en god idé, at hænge grundplanen af en kirke op i sit vindue som pynt. Det mener guldsmeden Kasia Gasparski, der har lavet en serie med danske kirker. Tre af dem ligger i Roskilde Stift 


 

Tekst Bo Nygaard Larsen Foto Rune Hansen
 

Hun har altid gået nye veje. Guldsmeden Kasia Gasparski med butik i Kompagnistræde i det indre København har talent for at betræde stier, ingen andre har trådt før. 

Det gælder også, når det kommer til kirkelig udsmykning. Altså ikke kunst, der er i kirken, men kirkekunst, man kan hænge op i sine egne vinduer. 

Grundplaner kalder hun konceptet, der indtil videre består af fem danske og enkelte udenlandske kirker. Modellerne er baseret på den enkelte kirkes grundrids.

»Jeg er meget optaget af historien, og jeg kan godt lide, at tingene hænger sammen. På den måde får man historien langsomt ind, fordi den indeholder så mange koder,« siger Kasia Gasparski.

Fra øret til vinduet

Egentlig begyndte hun at omforme grundplaner af kendte og ukendte bygninger til smykker. 

For eksempel har hun lavet ørestikkere i 18 karat guld af grundplanen af en traditionel to-værelseslejlighed og en ring, der er lavet over grundplanen af Statens Museum for Kunst.

Læs mere på hendes facebookside her

Det er i den forbindelse, kirken er kommet til. Af de fem danske kirker ligger de tre i Roskilde Stift: Roskilde Domkirke, Sankt Bendts Kirke i Ringsted og Vor Frue Kirke i Kalundborg.

»Det er kun naturligt, at jeg arbejder med kirkerne, fordi de er en væsentlig del af vores historie,« siger hun og fortsætter:

»Derfor tror jeg også, at mange vil have glæde af en kirke i deres vindue. Nogle har måske personlige minder om en bestemt kirker, mens andre ser den som et stykke grafisk pynt med en historie.«

Nordisk design

For hende er Roskilde Domkirke en af de vigtigste kirker i Danmark, mens Sct. Bendts Kirke med sin korsform har en streng plan. I Vor Vor Frue Kirke i Kalundborg er hun især optaget af de fem tårne, der gør kirken unik.

Læs mere på hendes facebookside her

Kirkerne er lavet af malet birketræ.

»Det er en lang proces, fordi træet skal males, slibes og så males igen. Men jeg synes, at træ er meget bedre end plastik, fordi det er med til at sende et signal om det nordiske design,« siger Kasia Gasparski.

Kirkegrundplanerne er blevet så stor en succes, at hun er blevet opfordret til at lave nye modeller.

»Det er kun dejligt, at folk kan lide mine grundplaner og har et ønske om at hænge deres kirke op i vinduet. Men nu skal jeg lige vurdere det reelle behov, før jeg gør i gang med flere modeller,« siger Kasia Gasparski.

Læs mere på hendes facebookside her