Fortsæt til hovedindholdet

Konfirmandundervisningen

Seks gode råd til
Stinna Ahrenst

En ny konfirmandsæson står for døren og hertil hører mange forberedelser for præsterne. Her følger seks gode råd til undervisningen fra religionspædagogisk konsulent Stinna Ahrenst og gode præstekolleger rundt omkring i stiftet. Se også billeder fra det traditionsrige konfirmandtræf i Roskilde Domkirke og find link til tilmeldingen for 2024, der åbner den 1. september kl. 9.

Glade præster lyser op ved Konfirmandtræf 2023 i Roskilde Domkirke. Foto: Thorleif Ravnbak/Roskilde Stift

1. Få god kontakt til forældre og konfirmander så tidligt som muligt. I mit sogn holder vi indskrivning allerede i februar- marts måned, så vi kan nå at kontakte forældre og andre om nogle af konfirmanderne i løbet af sommerperioden. Når undervisningen så begynder, bruger vi Signal til at kommunikere med konfirmanderne på ugebasis og Konfirmandkommunikation til konfirmander og forældre med langsigtede oplysninger.

 

2. Vær godt forberedt. Planlæg et stykke frem, men med mulighed for at justere i forhold til, hvilke konfirmander, man får. Læg en forholdsvis detaljeret årsplan med Bibeltekster, salmer og aktiviteter til hver gang, og med links og henvisninger til øvelser og aktiviteter hentet fra forskellige hjemmesider og materialer, f.eks. www.konfirmandcenter.dk og www.filosofipatruljen.dk

Stemningen er god og mange får en oplevelse for livet ved konfirmandtræf i Roskilde Domkirke. Foto: Thorleif Ravnbak/Roskilde Stift

3. Overvej med dig selv, hvilke faste regler og rammer, der skal gælde. Vær tydelig omkring, at her bestemmer du, og at ingen f.eks. driller eller griner af hinanden, når vi læser op. Lav en fast liturgi for undervisningen hver gang, som konfirmanderne kan finde sig til rette og være trygge i. Lav de grupper, konfirmanderne skal sidde i, og lav navneskilte og faste pladser, opråbs- og kirkegangslister, og vær altid den første i rummet i god tid, så konfirmanderne kan komme og snakke.

 

4. Giv første gang, I er sammen, konfirmanderne en rundtur i sognehuset og kirken. Få så mange som muligt til at være på arbejde og gå rundt og introducer næsten alt: Kolleger, køkken, toiletter, våbenhus, knæfald, cykelstativ m.m. Sørg for at forsyne kolleger med karameller eller vingummier, som de kan dele ud af, når I passerer kontoret. Fortæl at her er de altid velkomne – også når konfirmationsforberedelsen er forbi.

Hvert år hænger Domkirken en gigantisk due op med tusindvis af fjer som denne fra årets konfirmandhold. Foto: Thorleif Ravnbak/Roskilde Stift

5. Vis konfirmanderne, at du vil dem og er glad for at se dem. Vis dem, at du glæder dig til at være sammen med dem (også hvis du ikke gør), at det er godt, de kommer, og at de også har noget at give ind i den sammenhæng, I nu er i.

 

6. Gør undervisningen levende og konkret for konfirmanderne. Inddrag deres livsverden og spørgsmål, se eksempler her https://readymag.com/u93070907/101505/5/ og skab variation i undervisningen.

Kommende konfirmander til konfirmandtræf 2023 i Roskilde Domkirke. Foto: Thorleif Ravnbak/Roskilde Stift

Konfirmandtræf 2024 

Tilmeldingen til konfirmandtræf 2024 åbner den 1. september 2023 kl. 9. Yderligere info og link til tilmelding findes via link på denne side.

 

God fornøjelse med konfirmanderne! - og skulle du have brug for hjælp, så kontakt religionspædagogisk konsulent Stinna Ahrenst på stah@km.dk eller tlf. 61 28 67 59

Religionspædagogisk konsulent Stinna Ahrenst. Foto: Roskilde Stift

Stinna Ahrenst har været religionspædagogisk konsulent i Roskilde Stift i 18 år og vejledt over 100 præster, både nystartede og erfarne, om konfirmander. Hun tilbyder sparring om både praktiske, indholdsmæssige og strukturelle dele af undervisningen og kommer gerne på besøg eller tager en snak over telefon eller Teams og giver inspiration med nye idéer og metoder.

 

Der er også jævnligt religionspædagogiske kurser i stiftet, så hold dig orienteret på stiftets hjemmeside under menupunktet Kurser og konferencer.