Fortsæt til hovedindholdet
Arkiv 2022
Nyheder

Partiledere: Troen har betydning i vores liv

Tre partiledere besøgte Himmelske Dage og fortalte åbent om troens betydning i deres liv – og gav deres bud på, hvilken rolle kristendommen bør spille i samfundet 


Tekst: Sidsel Drengsgaard
Foto: Rune Hansen


”Der er en tidløs livsvisdom i kristendommen, der gør at man kan slippe sin egen selvoptagethed. Det at gå i kirke giver mig en ro og plads til fordybelse,” lød det fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh, da han sammen med SFs partileder Pia Olsen Dyhr og de konservatives leder Søren Pape Poulsen var inviteret til en debat om ”Kristendommens bidrag til det Danmark, vi ønsker” på kirkefestivalen Himmelske Dage i Roskilde.

Debatten blev ledt levende og med stort engagement af generalsekretær i FrikirkeNet, Mikael Wandt Laursen.

Trods spredte byer over Palægården i Roskilde bymidte var folk mødt talstærkt op for at følge debatten. Under paraplyer blev der fulgt intenst med, da partilederne indledningsvist blev bedt om at sætte ord på, hvilken rolle kristendommen har spillet i deres liv.

Alex Vanopslagh lagde ud og fortalte, at kristendommen først for relativt nylig havde fået en betydning i hans liv.

”Jeg var til en barnedåb for snart fire år siden, og her tænkte jeg, at her var der noget at komme efter,” sagde den 30-årige partileder.

 

Kirken er vigtig for SFs Pia Olsen Dyhr, når livet ”rumler”, og det gør det jo af og til, som hun konstaterede og sagde: ”Også er det bedste at gå i kirke og at gå til nadver.”

Trods politiske skel var der stor enighed blandt partilederne om, at kristendommen har haft en uomtvistelig betydning for det danske samfund.  

Alex Vanopslagh, partileder for Liberal Alliance, begyndte at gå i kirke efter han gæst til en barnedåb for godt fire år siden.  

Søren Pape Poulsen, de konservatives partileder, er vokset op i et hjem præget af kristne værdier. 

Vi må aldrig bruge Bibelen til at lave politik, men værdigrundlaget i kristendommen er bestemt et kompas, lød det fra de konservatives Søren Pape Poulsen. 

Kristendommen er et fundament

For Søren Pape Poulsen har kristendommens værdigrundlag været et bærende element i hans opvækst. Han fortæller, at kirken var en naturlig del af barndomshjemmet, uden at det fyldte specielt meget.

”Min mor blev på et tidspunkt spurgt, om jeg ikke skulle være med i DUI-LEG og VIRKE, en socialdemokratisk børne- og ungdomsorganisation. Og i en spontan reaktion på dette sendte hun mig i stedet i lørdagsskole hver anden uge, hvor jeg fik fortalt bibelhistorier,” sagde han til stor morskab for forsamlingen i Palægården.

”Kristendommen spiller først og fremmest den rolle i mit liv, at den er et fundament, der gør at jeg kan komme oprejst igennem så meget andet,” sagde Søren Pape Poulsen.

Han tilføjer, at han som formand for det konservative folkeparti, har været udsat for enormt pres og har skullet træffe store beslutninger.

”Nogle gange har jeg også oplevet omtale i medierne, som jeg har fundet urimelig. Men der hjælper kristendommen mig til at sætte tingene ind i et større perspektiv. Og jeg er rimelig god til at ryste sådanne ting af mig igen,” fortalte han.


Man behøver ikke tro på én bestemt måde

SFs Pia Olsen Dyhr tog over, og fortalte, at hun ikke er født i et kristent hjem.

”Vi er døbt og konfirmeret, men der var ikke diskussion og snak om tro i mit barndomshjem,” fortalte hun

I stedet var det den præst, der konfirmerede hende, der åbnede kirkedøren for hende.

”Hun var fantastisk. Hun lærte mig, at man ikke behøver at tro på en bestemt måde for at være kristen.”

Kirken er vigtig for Pia Olsen Dyhr, når livet ”rumler”, og det gør det jo af og til, som hun konstaterede.

”Også er det bedste at gå i kirke og at gå til nadver.”


Uomtvistelig betydning og et kompas

Mikael Wandt Laursen drejede nu samtalen væk fra det personlige forhold til kirken og troen til forholdet mellem kristendom og politik.

Han spurgte Søren Pape Poulsen til de konservatives treklang ”Gud, Konge og Fædreland”.

”Er Gud i denne sammenhæng et levn fra fortiden eller et kompas?” 

”Et kompas,” lød et hurtigt og resolut fra partiformanden, der dog understregede, at kristendommen er et kompas, men at Bibelen ikke er et politisk opslagsværk.

”Vi må aldrig bruge Bibelen til at lave politik, men værdigrundlaget i kristendommen er bestemt et kompas,” lød det.

Der var bred enighed blandt partilederne om, at kristendommen har haft en uomtvistelig betydning for og indvirkning på det danske samfund. Derfor er det også væsentligt, at vi kender disse rødder.

Søren Pape Poulsen slår fast, at det er ham en gåde, at man kan blive fritaget fra kristendomsundervisning i skolen.

”Det er en skandale,” siger han og udløser klapsalver blandt tilhørerne.

Pia Olsen Dyhr fortæller, at hendes kollega i SFs folketingsgruppe, Halime Oguz, har sat sig ind i kristendommen.

”Hun er muslim, og alligevel mener hun, det er hendes pligt at forstå, hvilke religiøse værdier, det er, der binder os sammen.”
 

Himmelske Dage


Danmarks største kirkefestival er en fælleskirkelig begivenhed, der finder sted hvert tredje år i Kristi himmelfartsferien. Her kan man opleve koncerter, talks, debatter, udstillinger, gudstjenester og vandreture mm. I 2022 er Roskilde Stift vært for festivalen, der er forankret i Danske Kirkers Råd. 

 

Læs mere her 

Besøg Himmelske Dages hjemmeside