Fortsæt til hovedindholdet
Arkiv 2022
Nyheder

Minister: 1000 år er helt helt særligt 

Kirke, samfund og kultur har hængt og hænger sammen, og det har Roskilde været et centralt omdrejningspunkt for, sagde sundhedsminister Magnus Heunicke i regeringens tale til Roskilde Stift, da han sammen med biskop Peter Fischer-Møller åbnede 1000-års fejringen 


Tekst: Sidsel Drengsgaard
Foto: Rune Hansen


"Kirke og Samfund i 1000 år" - sådan lyder overskriften på den jubilæumsfejring, der i dag blev indledt på festlig vis i Palægården midt i Roskilde. 

Sundhedsminister Magnus Heunicke åbnede, som repræsentant for regeringen, sammen med biskop Peter Fischer-Møller 1000-års fejringen, der løber henover hele denne weekend. 
 

"Vi skriver mange taler i sundhedsministeriet, men det er ikke så tit, vi er inviterede til en kirkelig begivenhed, så denne tale har det været en kæmpe oplevelse at skrive," sagde han.

Sundhedsminister Magnus Heunicke holdt på regeringens vegne åbningstale ved åbningen af Roskilde Stifts 1000-års jubilæumsfejring. 

Efter ministeren havde holdt åbningstalen lyttede han til den dramatiske fortælling om fundet af Roskildekorset og om den nyfortolkning af korset, som en lokal guldsmed har designet i anledning af jubilæet.  

Både smil og paraplyer var fremme i dag i Palægården. 

Her ses domprovst Anne-Sophie Olander Christiansen med sin ægtefælle og stiftets kommende biskop, Ulla Thorbjørn-Hansen, ligeledes med ægtefælle. Begge deltog de i åbningen af jubilæumsfestlighederne. 


Det høstede smil og latter fra de fremmødte i Palægården, der lidt efter lidt måtte slå deres paraplyer op, da regnen begyndte at falde. 


Minister: Kirke, samfund og kultur hænger sammen

I tråd med jubilæumsfejringens tema, mente ministeren, at det var oplagt for ham at tale om kirke og sundhed. 

"For faktisk har kirke og sundhed dannet parløb op gennem tiden. Kirken har stået for omsorg, pleje og hjælp til syge, fattige og gamle mennesker," lød det. 

Ministeren fortalte, at det først var i 1700-tallet, det første offentlige hospital blev bygget - og her spillede den kristne tanke om næstekærlighed stadig en væsentlig rolle. Han pegede på, at det stadig afspejler sig i lægeløftet og sygeplejerskernes røde emblem, hvor farven symboliserer næstekærlighed. 

"Kirke, samfund og kultur har hængt og hænger sammen, og det har Roskilde været et centralt omdrejningspunkt for," fortsatte ministeren, der også fortalte om, hvordan han som barn blev præsenteret for bordbøn, salmevers og søndagsskole af sin farmor. 

"Kirke og kristendom er ikke kun historie, det er noget, vi lever hver dag og giver videre til næste generation. Tillykke med de 1000 år!"

LÆS HELE MINISTERENS TALE HER


Jubilæumspølser med bispenavne

Efter ministerens tale fortalte biskop Peter Fischer-Møller den dramatiske fortælling om fundet af Roskildekorset, et byzantinsk relikviekors fra middelalderen. Og Guldsmed Anders Hansen fra Guldsmedene i Roskilde fortalte om processen med at nyfortolke korset ind i en moderne kontekst. 

Herefter kunne alle gæster se nærmere på korset på jubilæumsmarkedet i Palægården til tonerne af Asta Basta Madrigalkor. Man kunne også forsyne sig med en jubilæumspølse, der var navngivet efter tre navnkundige biskopper: En Gerbrand, en Absalon eller en 3 x Peter, da alle tre biskopper på Sjælland - i hvert fald en stund endnu - hedder netop Peter. 
 

Pølsemager og slagter Leif "Luffe" Larsen fra Asnæs i Odsherred har produceret og sælger de herligste jubilæumspølser opkaldt efter navnkundige biskopper. 

Domsognets menighedsrådsformand Anne Rosendal i samtale med museumsdirektør Morten Thomsen Højsgaard. Her til jubilæumsmarked i Palægården.  

Nyfortolkningen af Roskildekorset vises frem på jubilæumsmarkedet. 

Stiftets kommende biskop, Ulla Thorbjørn-Hansen, beundrer nyfortolkningen af Roskildekorset. 

Asta Basta Madrigalkor synger i Palægården. 

 

I morgen fortsætter festlighederne blandt andet med foredrag på Roskilde Museum, hvor man kan blive klogere på dele af den store 1000-årige historie om kirke og samfund i Roskilde Stift. Se hele lørdagens program her
 

Se stiftets jubilæumsfilm her: