Fortsæt til hovedindholdet
Arkiv 2021
Nyheder

Vintersolhvervs-hilsen fra biskoppen

I dag markeres det med en gudstjeneste i Roskilde Domkirke, at året vender, og at vi går mod lysere tider. Læs her biskoppens refleksion over årets vintersolhverv


Af Peter Fischer-Møller

Det er solhvervstid. Dagene er så korte, som de kan blive på vores breddegrader. Mørket breder sig. Men snart er det slut. I dag, tirsdag den 21. december klokken 16.59 vender året, og når vi kommer frem til jul, er dagen allerede blevet ét minut længere.

Så vi går mod lysere tider - i hvert fald rent meteorologisk - det næste halve års tid.

Men lige nu har mørket magt. Ikke kun ude i naturen, men også rundt om i verden. Coronaen kaster igen denne jul sin mørke skygge over mange menneskers liv. Kristeligt Dagblad skriver, at pandemien nu har kostet 5.356.558 mennesker livet. 

Og når man bladrer videre i avisen eller følger nyhedsstrømmen på nettet, så er der nok af mørke at gyse over. 

Menneskers bidrag til klimaforandringerne står højest på de unge menneskers mørkeskala, og får en del til at afstå fra at sætte børn i verden på en klode, som ser ud til i fremtiden at give mennesker og det meste andet liv meget ringere vilkår, end hvad vi kender til.

I mørket er det svært at orientere sig, opfatte proportionerne og finde vej.

Mørket kan virkelig være knugende.

Men lyset er stærkere end mørket. Et enkelt lille lys kan åbne en verden for os, så vi kan genkende hinanden, få øje på vores omverden og finde vej.

Det var, hvad det skete den første jul. Et barn kom til verden. En stald blev lyst op af glæde og kærlighed. Først for de to undrende forældre, som var vidne til en fødsels mirakel, og siden for hyrder og konger, som kom på besøg. 

“Lyset skinner i mørket, og mørket greb det ikke” eller “Livet lå i ordet, og livet var menneskers lys. Det skinner for os i mørket, og mørket har ikke kunnet vinde over det”, som det hedder i BIBLEN 2020s oversættelse af indledningen til Johannesevangeliet.

Det barn, der blev født i stalden julenat, den ungersvend, som voksede op i Nazareth, den mand, som brugte sit korte liv på - i ord og gerninger - at udfolde budskabet om Guds lysende kærlighed til sin verden og sine mennesker, han kommer til os igen i denne mørke jul for at give mørket baghjul.

Det handler om kærlighed, om nærvær, om opmærksomhed, om en hjælpende hånd og en trøstende skulder, om at være der for den, der ikke kan klare sig selv - herhjemme og ude i verden. 

Det handler om, at vi, i lyset fra barnet i stalden og manden på vandring fra Nazareth til Jerusalem, kan få øje på jorden og dens liv som Guds skaberværk og på andre mennesker som vore medmennesker.

Det gør det ikke af med mørket. Mørket har stadig magt over verden og i os. Men lyset er kommet til verden. Og mørket har ikke kunnet vinde over det.

I lyset af det budskab kan vi - på trods af verdens og vores eget mørke - ønske hinanden en glædelig jul!

Alle er velkomne til Vintersolhvervsgudstjeneste i dag, den 21. december klokken 17.00, i Roskilde Domkirke. Læs mere her.

 

Vintersolhverv er årets korteste dag

Tirsdag den 21. december 2021 går vi lysere tider i møde, når fænomenet vintersolhverv opstår på den nordlige halvkugle.

 

I København vil dagen kun være 7 timer 1 minut og 16 sekunder lang.

 

Allerede dagen efter vil vi få et par sekunders ekstra dagslys.

 

Solhverv stammer fra oldnordisk og betyder ‘solvending’.

 

Vintersolhverv på den nordlige halvkugle er det tidspunkt, hvor Jordens nordakse hælder mest muligt væk fra Solen - og dermed modtager mindst muligt dagslys.

 

Kilde: Illustreret Videnskab