Fortsæt til hovedindholdet
Arkiv 2021
Nyheder

Video: Kristen yoga - prøv det hjemme i stuen

Kristen yoga er moderne bevægelsesyoga tilsat kristen meditation, bøn og bibellæsning, fortæller leder af CrossYoga, Rie Frilund Skårhøj. Her guider hun til øvelser, så du selv kan prøve kristen yoga hjemme i din stue 

 

Af Sidsel Drengsgaard
Foto: Rune Hansen

”Jeg har aldrig hørt om nogen, som var gode til at meditere fra første forsøg. Jeg kender til gengæld rigtig mange, som er enormt utålmodige, og som efter tre forsøg konkluderer: Jeg dur ikke til at meditere. Og jeg forstår det udmærket. Jeg synes, det er svært at finde tid til at meditere, og jeg har ikke tålmodighed til lange meditationer! Mine tanker flyver fra et emne til et andet, når jeg forsøger at stilne tankerne.”

Sådan indleder Rie Frilund Skårhøj sin bog ”Andagter og meditationer med kroppen”.

Den har hun skrevet, fordi hun har erfaret, at rolige og præstationsfrie bevægelser – gerne hentet fra yogaens verden – gør det væsentligt nemmere at fokusere sine tanker, finde ro og fordybe sig i troen. Bevægelserne hjælper os med at komme fra hovedet ned i kroppen, så vi også får kroppen med i vores trosliv og åndelige vandring.

Flere og flere kirker er begyndt at tilbyde kristen yoga eller bøn i bevægelse, som det også kaldes nogle steder. Men for mange af os er det stadig et nyt fænomen, som vi ikke er så vante med. Derfor har Stiftsbladet bedt sociolog, yogainstruktør og leder af CrossYoga Rie Frilund Skårhøj om at lave en serie øvelser, så vi selv kan afprøve hvad kristen yoga er hjemme i vores stuer.

Selv definerer Rie Frilund Skårhøj kristen yoga som moderne bevægelsesyoga tilsat kristen meditation, bøn og bibellæsning.

Og alle kan være med, det kræver ikke særlig påklædning, tøj eller fysik. Du kan udføre bevægelserne i dit eget tempo, og de behøver ikke at være udført perfekt. Du skal ikke blive forpustet, men prøve at finde ind i en dyb, rolig vejrtrækning.

Øvelserne hun har lavet til Stiftsbladet har temaet ”Jeg er Guds barn” - og her kan du både finde billedserien fra bladet og en video, hvor Rie Frilund Skårhøj guider dig igennem disse og flere øvelser.   

 

Video: Selma Munksgaard
Musik: David Nørlund
 

1. Stil dig med fødderne i en hoftebreddes afstand, lad armene falde ned langs siden, ret ryggen og tag skuldrene lidt tilbage. Åben håndfladerne i en modtagende position. Luk øjnene og tag fem dybe vejrtrækninger. Indånd gennem næsen og suk gerne, når du ånder ud gennem munden. Prøv at komme tilstede lige der, hvor du er.

2. Saml dine hænder i en slags skål foran brystkassen. I denne skål kan du lægge det, der bekymrer dig eller det, der fylder i dig på en negativ måde. Den skål, vil vi løfte op til Gud. Luk øjnene og nævn i dit indre disse ting for Gud. Tag fem dybe vejrtrækninger.

3. Nu tager du skålen og løfter den op, måske kigger du op mod himlen. Prøv at forestille dig, at Gud tager skålen. Tag fem dybe vejrtrækninger. Slip og lad armene falde ned langs siden af kroppen.

4. Saml håndfladerne foran brystkassen. Tag fem dybe vejrtrækninger.

5. Løft hænderne – stadig med håndfladerne samlet – op over dit hoved, mens du ånder ind.

6. Lad arme og hænder falde ned langs siden af kroppen på en udånding. Saml håndfladerne som på billede nr. 4. Løft hænderne som på billede nr. 5. Gentag gerne fem gange.

7. Løft igen hænderne over dit hoved. Spænd lidt op i maven. 

8. Stræk hele overkroppen mod din venstre side, og du mærker måske et stræk i din højre side. Brug mavemusklerne til at finde positionen på billede nr. 7 og så stræk hele overkroppen mod din højre side og mærk måske et stræk i din venstre side. Strækkene skal bare være stille og rolige. Ret ryggen op igen. 

9. Saml håndfladerne foran brystkassen og bøj i knæene og fold stille og roligt ned forover. Fingrene finder måske underlaget, særligt hvis du bøjer godt i knæene. Lad hovedet hænge tungt – pas på rygsøjlen – og svaj så en lille smule fra side til side. Mind dig selv om, at du er Guds barn. Der er ikke nogen bevægelser, du kan lave, som er for mærkelige for Gud.

10. Stil dig på alle fire og læg dig i barnets stilling ved at bøje dine knæ og lade bagdelen søge ned i retning mod hælene. Hvil panden mod underlaget og lad håndfladerne pege op mod himlen. Tag dybe vejrtrækninger og mediter gerne over ordene: ”Jeg er Guds barn”: Hvad vil det sige at være et barn? Og hvad vil det sige at være Guds barn?

11. Læg dig fladt ned på underlaget med arme og ben ud til siden. Lad håndfladerne pege op. Den liggende position er fantastisk til at meditere over at være Guds barn. Her skal vi intet præstere. Luk dine øjne. Forestil dig en bølge af ”afslapning” bevæge sig fra toppen af dit hoved, ned over skuldrene, brystkassen, hofterne, benene, og over tæerne. Mediter over ordene ”Jeg er Guds barn”. Sig inden i dig selv på en indånding: ”Jeg er” og på en udånding ”Guds barn”. Du kan også meditere på samme vis over ordene: ”Jeg er værdifuld”.

Rie Frilund Skårhøj

  • Født i 1976. Gift og mor til tre børn.
  • Uddannet sociolog fra Københavns Universitet med speciale i frivillige organisationer. Senere uddannet til fitness- og yogainstruktør.
  • Forfatter til flere bøger blandt andet ”Andagter og meditationer med kroppen” fra 2019.
  • I 2019 skrev hun sammen med sognepræst i Roskilde Domkirke Sarah Krøger Ziethen rapporten ”Yoga i Folkekirken” med støtte fra Folkekirkens Udviklingsfond. Den kan fremsøges og læses gratis på nettet.

Hvad er Crossyoga?

  • CrossYoga er et netværk af ca. 80 instruktører i Danmark og Europa, der tilbyder instruktøruddannelse, workshops, retræter og gratis videoer på Youtubekanalen 'CrossYoga with Rie'. 
  • CrossYoga arbejder med moderne bevægelsesyoga tilsat kristen meditation, bøn og bibellæsning. 
  • CrossYoga blev grundlagt af Rie Frilund Skårhøj i 2017. Læs mere på crossyoga.org