Fortsæt til hovedindholdet
Arkiv 2021
Nyheder
Billede af iphone, der er klar til livestreaming

Streaming af gudstjenester - hvad er tilladt?

Det er vigtigt at være opmærksom på alle love og rettigheder, når kirken inviterer til digitale gudstjenester


Af Ingeborg Marie Nielsen, Københavns Stift

Mange kirker arbejder kreativt med nye digitale måder at holde kirken åben for alle under corona-krisen.

På de lokale kirkers hjemmesider og sociale medier har mange allerede haft mulighed for at følge julegudstjenester og søndagsgudstjenester uden at møde fysisk op.

Husk ophavsretten

Jurist i Viborg Stift, Katrine Søbo Andreasen, har undersøgt lovgivningen for streaming af gudstjenester. 

Hun er glad for at se, at menighedsråd og personale udnytter de digitale muligheder, men advarer samtidig mod at gemme eller lagre optagelser af gudstjenester til senere brug.

- Kirkerne er meget velkomne til at streame gudstjenester, men de skal nøje overveje, hvordan de griber det an, så de altid overholder lovgivningen, siger Katrine Søbo Andreasen.

Det skyldes blandt andet, at udgivne værker som salmer eller tekster ofte er ophavsretligt beskyttede. 

Desuden skal alle deltagere i kirken give dokumenterbart samtykke til at optræde på gemte optagelser. Sangstemmer er også underlagt GDPR-reglerne. Dertil skal kirken altid skilte, at streamingen optages, så deltagere har mulighed for at flytte sig uden for kameraets linse. 

Kan give bøde

Katrine Søbo Andreasen kommer derfor med en kraftig opfordring til menighedsrådene, som er dataansvarlige.

- Jeg vil virkelig advare mod at gemme eventuelle optagelser på hjemmesider, sociale medier eller andre steder. Det kan jeg ikke understrege nok. Konsekvenserne af at gemme optagelserne uden om lovgivningen kan give bødestraf. Hvis nogle kirker ved en fejltagelse har optagelser liggende på deres hjemmesider eller sociale medier, bør de hurtigst muligt fjerne dem, fastslår hun.

 

Om livestreaming og lagring

 

  • Kirker må kun lægge optagelser af gudstjenester på deres hjemmeside, sociale medier el. lign., hvor de kan ses på et andet tidspunkt, hvis alle regler overholdes.
  • Udgivne værker som f.eks. salmer eller tekster er ophavsretligt beskyttede fra deres frembringelse og i ophavsmandens levetid plus 70 år.
  • Kopiering af andres udgivne tekster, noder og billeder kræver altid en tilladelse fra rettighedshaveren. Det gælder også digital gengivelse af salmer og biblen ifm. livestreaming.
  • Vælger I at tekste jeres livestreaming med eks. sangtekster, skal Copydan Tekst & Node kontaktes for aftale.
  • Der er til gengæld ingen KODA-afgift ved livestreaming af gudstjenester, og der skal ikke indhentes samtykke fra personale eller deltagere.
  • Overdrages transmissionen til en radio- eller tv-station, gælder der andre regler ift. ophavsret.