Information om coronavirus/covid-19
Coronavirus: Sådan kan du bruge kirken

Coronavirus: Sådan kan du bruge kirken

Kirkerne  er åbne for gudstjenester og kirkelige handlinger, men der er mange andre måder, du kan bruge kirken på i denne tid. Vi giver dig overblikket her

Senest opdateret 15.03.21

Af Rasmus Birkerod og Sidsel Drengsgaard


Følg din lokale kirke på nettet

Der er meget stor forskel på, hvor meget energi – og hvor mange ressourcer – der er afsat til at passe de digitale medier på sogneplan. Men efter den første nedlukning i foråret 2020, er der en del, som er begyndt at bruge de digitale kanaler til at nå ud til deres menigheder, eksempelvis via små videoandagter, bønner og prædikener. Du kan for eksempel gå ind og følge din lokale kirke - eller præst - på Facebook, som indtil videre er den mest udbredte kanal. Flere og flere kirker streamer også søndagsgudstjenesten live. Kontakt eventuelt din egen kirke for at høre nærmere.

LÆS MERE: Tag plads på den digitale kirkebænk
 

Grib telefonen!

Den letteste måde at komme i kontakt med din lokale præst er ved at gribe røret og ringe. Der findes ikke en præst i landet, som ikke vil tage sig tid til at snakke eller aftale en tid til en samtale. Det gælder uanset hvad, du måtte have på hjertet. På sogn.dk kan du søge på dit sogn eller finde det ved hjælp af dit postnummer eller din adresse. Dernæst kan du sædvanligvis klikke dig videre til sognets hjemmeside, hvor du finder kontaktoplysninger på din lokale præst.
 

Chat anonymt med en præst

Hvis du har det bedst med at tale med en præst anonymt, så kan du benytte den fortrolige chat Sjælesorg på Nettet
 

Besøg kirkegården

Det er stadig tilladt at besøge kirkegårdene, hvis man overholder myndighedernes råd og vejledninger – for eksempel om at holde afstand til andre. Du bedes desuden undlade at tage kontakt til kirkegårdens ansatte, som beklager, at de under den nuværende situation ikke kan opretholde det sædvanlige serviceniveau.
 

Skype og videochat

Har du lyst til at tale med din præst uden at udsætte dig for en risiko ved at mødes fysisk, kan du også bruge en videochat-tjeneste, som eksempelvis Skype. Hvis du ikke har prøvet det før, kræver det muligvis lidt hjælp at få op at køre, men det vil der helt sikkert være nogle i kirken eller menighedsrådet, der kan hjælpe dig med, hvis du ringer eller sender dem en mail. 

Har du Facebook, kan du også prøve at forhøre dig om muligheden for at bruge Messenger-funktionen til chat eller videosamtale. Det kræver dog, at man har en profil på siden.
 

Aftal et besøg 

Der vil altid være en forøget risiko for at viderebringe smitte ved fysisk kontakt. Men hvis du hverken er i karantæne, har symptomer eller er i en særligt udsat gruppe, kan du stadigvæk forhøre din lokale præst om muligheden for et gammeldags besøg. Det vil altid tage udgangspunkt i et konkret skøn, og det er underforstået, at man tager alle sundhedsmyndigheders generelle anbefalinger alvorligt.

FIND KONTAKTOPLYSNINGER TIL DIT SOGN HER

LÆS RETNINGSLINJERNE FOR SJÆLESORG I HJEMMET OG INSTITUTIONER
 

Besøg hvis du er smittet

Er du smittet, men har akut brug for at tale med en præst ansigt til ansigt, er der naturligvis helt særlige regler, der skal følges. I så fald skal du tage kontakt til præsten, som vil tage en snak med det lokale sundhedsvæsen om mulighederne. Er du indlagt på et af landets hospitaler, står der et hold af særlige "coronapræster" klar, som kan besøge dig med alle de rette forholdsregler og værnemidler. 

FIND HOSPITALSPRÆST

LÆS MERE: Folkekirken udpeger særlige corona-præster

 

Gudstjenester og andagter på DR

Tv-gudstjeneste
Søndag kl. 10.15 på DR1 og kl. 14.00 på DR2 fra skiftende kirker.

Se med her

Radiogudstjeneste
Søndag kl. 10.00 fra skiftende kirker.   

Lyt med her

Morgenandagten
Mandag til lørdag direkte fra Københavns Domkirke kl. 08.05 på P2.

Lyt med her

 

Lyt til podcast om kirke, eksistens og tro

Der findes mange lytteværdige podcast om tro, kirke og eksistens. Vi har samlet nogle af dem i denne artikel i Magasinet folk&kirke